Pravda leze ven: Toto sdělil Muammar Kaddáfí britskému expremiérovi Blairovi. Je to na nahrávce

07.01.2016 14:04

Bývalý britský premiér Tony Blair se byl zpovídat na ministerstvu zahraničí. Ukázalo se totiž, že jej někdejší libyjský diktátor varoval před vzestupem islámského extremismu již v roce 2011, což vyplývá z přepisů dvou telefonních konverzací, které mezi oběma státníky proběhly.

Pravda leze ven: Toto sdělil Muammar Kaddáfí britskému expremiérovi Blairovi. Je to na nahrávce
Foto: socsol.cz
Popisek: Někdejší lybijský diktátor Muamar Kaddáfí

Tony Blair poskytl zahraničnímu výboru britského parlamentu přepisy dvou telefonních rozhovorů, které se uskutečnily 25. února 2011 mezi bývalým premiérem a někdejším libyjským diktátorem Muammarem Kaddáfím. Vyplývá z nich, že Kaddáfí již tehdy varoval Blaira před vzestupem islámského extremismu.

Zahraniční výbor je totiž uprostřed vyšetřování rozpadu libyjského režimu, a Blair tak výboru poskytuje potřebné důkazy.

„Přepisy, které nám pan Blair poskytl, nám umožnily nový vhled do osobní roviny plukovníka Kaddáfího ve chvíli, kdy se jeho diktatura začala rozpadat,“ okomentoval telefonáty předseda výboru Crispin Blunt.

Blunt také oznámil, že se výbor bude zabývat skutečností, proč nebyl vyslyšen hlas Tonyho Blaira a byla přerušena komunikace s libyjským režimem, což je situace, která se v britské politice stále „odráží“.

Celý text zde.

„Výbor bude chtít zvážit, zda Kaddáfího prorocká varování o vzestupu militantních extremistických skupin, po kterých následoval kolaps jeho režimu, byla mylně ignorována kvůli Kaddáfího jinak bludnému pohledu na mezinárodní záležitosti,“ řekl Blunt.

Dosavadní výsledky vyšetřování údajně ukazují, že Západ byl „poněkud méně vnímavý než Kaddáfí ohledně rizik intervence jak pro libyjský lid, tak i západní zájmy.“

Tony Blair musel vysvětlovat svůj vztah s Kaddáfím před samotným výborem. Blair tvrdil, že mu šlo o to, aby se Libye vzdala zbraní hromadného ničení, k čemuž následně došlo. S Kaddáfím se poprvé setkal roku 2004. V roce 2011 na něj naléhal, aby odstoupil.

„Bylo to prezentováno, jako bych se snažil zachránit Kaddáfího. Já se nesnažil zachránit Kaddáfího, já jsem chtěl, aby nastalo přechodné mírové období,“ řekl Blair.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…