Pravda o EU. Pomohli by Němci? Tak to prr. A půjčování peněz jiným? Španělé by se rozdali, ale sami nemají

07.08.2020 22:47

Zajímavé informace přinesl mezinárodní průzkum společnosti YouGov. Zúčastnilo se ho více než 21 tisíc osob ze 14 evropských zemí včetně Dánska, Maďarska, Itálie nebo Litvy. Data poskytla vhled do toho, jak si lidé v různých evropských zemích představují soužití v Evropské unii. Respondenti měli například odpovědět na dotaz, zda si myslí, že by jejich země měla pomoci jinému státu, který prochází určitou krizi, jako je například vojenský útok, uprchlická krize nebo zasažení důsledky klimatických změn. Jak si vedly západní vyspělé země ve srovnání třeba s jižními nebo východními státy?

Pravda o EU. Pomohli by Němci? Tak to prr. A půjčování peněz jiným? Španělé by se rozdali, ale sami nemají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Ukázalo se, že jižní a východní evropské země jsou daleko ochotnější pomoci svým sousedům než severské a západní státy. Ve všech případech by lidé preferovali pomoc skrze evropské instituce před možností, aby jejich země jednala samostatně. Jsou zde značné rozdíly podle toho, zda respondenti předpokládali, že jejich státy budou čistými příjemci nebo plátci takové pomoci. V Dánsku, Finsku, Německu, Švédsku a Nizozemsku lidé očekávají, že by jejich státy nakonec zaplatily více peněz, než by nakonec z těchto evropských struktur obdržely. U Řecka a Španělska je to přesně naopak.

Odkaz ZDE:

Anketa

Je pro vás podstatné, koho ve volbách podporují umělci a jiné známé osobnosti?

1%
97%
hlasovalo: 19612 lidí
Výzkum ukázal, že v případě dluhové krize již nejsou němečtí občané ochotni svým sousedům příliš pomáhat. Nejméně ochotní pomoci z dluhové pasti jsou Finové, a nejvíce ochotni pomáhat v této oblasti jsou Španělé. Pokud by cizí stát trpěl pod náporem uprchlické krize, pomoc by nabídlo nejvíce občanů z Itálie, Španělska a Rumunska. Nejméně chtějí v takovém případě pomáhat Finové a Britové těsně následováni Francouzi a Holanďany.

Pokud by byl cizí stát napaden, spíše ochotni přispěchat na pomoc by byly všechny národnosti. Nejvlažněji se k takové pomoci staví již tradičně Finové, druzí nejméně ochotní vojensky pomáhat jsou Němci, zatímco nejangažovanější by v takovém případě byli Španělé. Němečtí státní příslušníci se staví překvapivě odměřeně k otázce pomoci svým sousedům v případě, že by byli zasažení důsledky globálního oteplování. Německo, které se v otázkách ekologie tváří jako velice angažovaná země, se umístilo jako čtvrté nejhorší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…