Bil manželku, proháněl ženské, chlastal, byl tlustý, a ještě něco mnohem horšího. Pravda o Putinovi dle německých dokumentaristů

13.03.2015 8:02

Německá televize ZDF natočila dokument o ruském prezidentu nazvaný "Člověk Putin", který o Vladimiru Putinovi podává velmi nelichotivé svědectví. Podle tvůrců dokumentu je ruský vůdce velmi nejistým mužem, který má potřebu své nedostatky kompenzovat projevy fyzické zdatnosti a výkonem moci.

Bil manželku, proháněl ženské, chlastal, byl tlustý, a ještě něco mnohem horšího. Pravda o Putinovi dle německých dokumentaristů
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anketa

Podporujete častější přítomnost vojsk USA či jiných států NATO na našem území v rámci cvičení, případně umístění stálé vojenské základny?

hlasovalo: 15339 lidí

Autor tohoto komentáře Alexander J. Motyl považuje filmový počin ZDF za prubířský kámen měnících se postojů Německa k Putinovi. Poopravuje prý tvrzení bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera o Putinovi jako o "dokonalém demokratovi“ na "odlehčenou" verzi Hitlera. "V Německu samozřejmě dokument vzbudil ohromný ohlas. Jistý samozvaný mediální regulační orgán již ZDF obvinil z toho, že záměrně zkreslila pasáž dokumentu o pobytu Putina v Drážďanech, kde v 80. letech působil jako důstojník KGB. "Předsedkyně tohoto uskupení Maren Müllerová je ovšem levicová aktivistka z Lipska, která se na svět dívá pohledem Kremlu. Tudíž je vše jasné," konstatuje americký historik Motyl, jenž má ukrajinské kořeny a v současné době přednáší na jedné z univerzit v New Yorku. 

"Ať se to ovšem Müllerové líbí nebo ne, tak dokument je kvalitním investigativním počinem. Jeho tvůrci čerpali z dokumentů zpravodajských služeb a v roli poradců působila celá řada západních odborníků na Rusko. Mezi nimi Masha Gessenová, Nina Chruščovová. Ben Judah či Erich Schmidt-Eenboom. Jedinou chybu podle mě udělali, když v rozhovoru neoznačili Alexandera Dugina jako fašistu. Je zřejmé, proč byla Müllerová po zhlédnutí filmu tak šokována. Kontrast mezi současným elegantním a chlapáckým Putinem a obtloustlým Putinem se sklony k alkoholismu v 80. letech je obrovský," píše Motyl.

Celý text v angličtině najdete ZDE

"V čase 15:35 a 17:11 je vidět na fotkách, že měl Putin skutečně nadváhu. Důvěryhodné zdroje rovněž uvádějí, že tehdejší agent KGB Putin byl velký sukničkář a pravidelně bil svoji ženy Ludmilu. To se zdá vzhledem k jeho potřebě neustále dávat najevo svoji sílu jako snadno uvěřitelné. Člověk může dojít k závěru, že Putinova válka proti Ukrajině je jen jinou formu bití jeho manželky. Ruský prezident potřebuje, aby se mu všichni okolo bezpodmínečně podrobovali. Nakonec v sovětské i ruské propagandě je Ukrajina líčena jako bezbranná mladá dívka. Výsledkem takových pochybných postojů je současné násilí," vysvětluje Motyl.

Za zajímavou pasáž považuje Motyl sdělení autorů dokumentů, že byl Putin předmětem pěti pokusů o atentát. Mělo k nim údajně dojít v Londýně, Moskvě, Petrohradu, Teheránu a Baku. "Z tohoto výčtu vyplývá, že ruský prezident má nepřátele po celém světě. Není se tedy nakonec čemu divit, že se jeho politika občas jeví jak paranoidní. Informace, jež se objevují v německém dokumentu, ukazují, že jsou některé paranoidní postoje Putina do jisté míry odůvodněné," píše Motyl a pokládá si otázku, jestli nemůže být zavraždění ruského opozičníka Borise Němcova posledním zoufalým signálem Putinovy paranoie. "Je otázkou, jestli atentát na předního ruského demokrata nezradikalizuje ostatní Putinovy kritiky a ti se odhodlají k šestému pokusu o jeho odstranění," spekuluje Motyl.

Podle Motyla je nejdůležitější, že dokument natočila nezávislá a nezisková televize ZDF. "Ještě nedávno se zdálo, že v Německu mají převahu proruské a proputinovské hlasy. Už tomu tak naštěstí není. Ostatně i kancléřka Merkelová loni poznamenala, že Putin žije v jiném světě. Většina německých intelektuálů je k Putinovi čím dál tím více kritická. Dokument ZDF ukazuje, že část levice je ruskému prezidenti stále nakloněna, ale ostatní v žádném případě. Dá se bez přehánění říci, že Putin ztratil Německo. To znamená, že ztratil celou Evropskou unii," konstatuje s potěšením Motyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…