Pravdoláskaři, vaše dluhy vás doženou, účtování přijde. Ekonomka Šichtařová varuje

15.04.2016 21:35

Ekonomka Markéta Šichtařová vykreslila další chmurný obraz evropské budoucnosti. Budoucnosti, kterou mnozí lidé v Evropě nechtějí vidět. Část evropských politických elit věří, že to celé ve jménu „pravdy a lásky“ nějak slepí. Další evropští politici jen strkají hlavu do písku a nechtějí vidět, že staré dluhy každého tak či onak doženou.

Pravdoláskaři, vaše dluhy vás doženou, účtování přijde. Ekonomka Šichtařová varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Rozklad evropských hodnot pokračuje. Ekonomka Markéta Šichtařová to dokládá příkladem známé rockové balady Stairway to Heaven od britské skupiny Led Zeppelin. Tu možná napsal někdo jiný, než se dosud soudilo. Spor o to se vede už roku 2014, ale i tak je otázkou, proč až po tak dlouhé době. Píseň přece spatřila světlo světa před čtyřmi desítkami let.

Na blogu iDNES.cz autorka píše, že je to jen důkaz vleklých problémů starého kontinentu. Každý si přece musí ještě pamatovat na ekonomické problémy Řecka, které se nijak nevyřešily. Tytéž problémy teď hrozí Itálii. Dluhy jsou zatím vylokány dalšími dluhy a to je cesta do pekel.

„Popírat staletími prověřené principy se nevyplácí. Ano, je tomu přesně jako u oné ikonické rockové balady: Rozkližování Evropy trvá už hodně dlouho, jenom bylo dosud málo těch, kdo varovným známkám věnovali pozornost. A z nich polovina si myslela, že se pěkně ve jménu ‚pravdy a lásky‘ zase dáme dohromady, jen co odezní poslední hospodářská krize; druhá polovina v hloubi duše tušila, že to je vážnější, ale snažila se tvářit jako mrtvý brouk. Jenomže teď už je to moc okaté a náznaků, že něco se mění, si všímá kdekdo,“ poznamenává ekonomka.

Celý komentář naleznete zde

V celé EU sílí strany brojící proti EU. Na Slovensku jde o SaS Richarda Sulíka, u nás jde o Svobodné, v Německu Alternativu pro Německo. Ve Velké Británii se vede přímý spor o to, zda v Unii zůstat, či nikoli. Ať už to dopadne, jak chce, podle Šichtařové se ukazuje, že končí doba bezbřehé integrace. Ekonomicky silné země, ale i středně velcí hráči jako je Česká republika, začínají uvažovat o tom, zda se jim spíš nevyplatí EU opustit. Není to příliš pravděpodobné, prozatím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…