Pravdu o chemickém útoku v Sýrii se nikdy nedozvíme. Ale věřme spojencům, navádí arabista Pelikán, bratr ministra

24.04.2018 15:16

Podle arabisty Petra Pelikána musíme věřit našim spojencům. A to i v případě, kdyby pravdu o chemickém útoku měly Sýrie a Rusko, jež otituloval jako naše nepřátele. Uvedl to v rozhovoru pro server Info.cz.

Pravdu o chemickém útoku v Sýrii se nikdy nedozvíme. Ale věřme spojencům, navádí arabista Pelikán, bratr ministra
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Český orientalista a analytik Petr Pelikán

Arabista Pelikán v rozhovoru uvedl, že nerozumí dění na Blízkém východě. Konkrétně hovořil o odvetné akci Spojených států, Velké Británie a Francie vůči režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Podle něj totiž chybí důkazy prokazující chemický útok ze strany syrské armády na civilisty, jenž byl k vojenské akci podnětem.

„Je těžké to prokázat. Pravdu se nedozvíme nikdy,“ sdělil Pelikán s tím, že věřit však musíme spojencům.  

  • Původní text ZDE

„Sýrie je oblast, na kterou, když se díváte íránskýma očima, vypadá jinak, než když se díváte prizmatem našich hodnot,“ podotkl Pelikán a rozhovořil se o Sýrii a útoku spojenců. „Na Ameriku se díváme jako na aparát, který funguje čistě a jedině na základě racionálních a vypočitatelných motivů. Najednou se vám posadí do křesla vrchního velitele člověk, který podle těchto pravidel nejedná,“ sdělil k americkému prezidentu Donaldu Trumpovi Pelikán. Zkritizoval jej především za to, že prohlášení vydává na sociální síti Twitter.

Pelikán i připustil to, že na místě se může něco tajit – usuzuje tak z toho, že do oblasti nechtělo Rusko pustit experty prověřující, zda šlo o chemický útok. „Ale stoprocentně se to nedozvíme nikdy,“ řekl.

Závěrem se pak Pelikán vyjádřil k možnému konfliktu mezi Íránem a Izraelem. „Tento konflikt již probíhá. Izrael má jednu velikou nevýhodu oproti všem zemím na Blízkém východě. Je mrňavý a má málo lidských zdrojů. Pro Izrael je tedy důležité, aby se ty konflikty odehrávaly za jeho hranicemi,“ sdělil Pelikán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…