Právě dnes se ukázalo, jak moc byla důležitá kauza lithium

21.10.2017 19:50

Komunisté před volbami přišli s tématem těžby lithia v Česku. Toto téma se sice týká celé České republiky, ale nejvíce Ústeckého kraje, kde je zásob tohoto kovu nejvíc. Pomohlo tedy téma lithium komunistům k lepšímu výsledku? Nebo ho vytěžil někdo jiný?

Právě dnes se ukázalo, jak moc byla důležitá kauza lithium
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Připomínka demolice bývalých důlních objektů na Cínovci.

Krátce před volbami se v České republice stále víc mluvilo o těžbě lithia jako kovu budoucnosti a českého národního pokladu. Téma uchopili komunisté a posléze se přidalo i hnutí ANO Andreje Babiše a Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Před volbami dokonce proběhla mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k těžbě tohoto kovu. Komu pomohla?

ČSSD tvrdila, že kauza lithium je spíše pseudokauza a to už proto, že memorandum podepsané končícím ministrem průmyslu a obchodu za ČSSD Jiřím Havlíčkem nebylo závazné. Podle politologa Josefa Mlejnka se ale ukázalo, že kauza lithium voliče opravdu ovlivnila. Ve prospěch Andreje Babiše.

„Rozhodlo lithium? Hnutí ANO má nejlepší volební výsledek v Ústeckém kraji (37,5 %), pak v Moravskoslezském a v Karlovarském (v obou něco přes 35 %). Tedy v někdejších baštách ČSSD a KSČM. Což nasvědčuje domněnce, že Andrej Babiš mediálně vyhrál kauzu lithium, že přetáhl hodně voličů ČSSD,“ řekl Mlejnek pro iRozhlas.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…