Pravice chce připravit o peníze Svaz bojovníků za svobodu. Ale nejspíš se jí to nepovede

01.12.2019 10:33

Během středečního druhého sněmovního čtení návrhu státního rozpočtu na rok 2020 vzbudila vášně šestimilionová dotace pro Český svaz bojovníků za svobodu, která schválení rozpočtu může ohrozit. Celkem pět opozičních stran navrhlo, aby stát svou podporu tomuto spolku buď odejmul, nebo výrazně omezil. Opozice se vymezuje především proti veřejnému vystupování šéfa svazu Jaroslava Vodičky. S odejmutím dotace ale zásadně nesouhlasí komunisté, informuje na svém webu Česká televize.

Pravice chce připravit o peníze Svaz bojovníků za svobodu. Ale nejspíš se jí to nepovede
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovní tisk 605- Vl.n.z. o státním rozpočtu ČR na rok 2020 ve druhém čtení

Podle ODS, Pirátů, lidovců, TOP 09 a Starostů prý Český svaz bojovníků za svobodu spolupracuje s pochybnými organizacemi a útočí na Severoatlantickou alianci. Vládní hnutí ANO ani sociální demokraté ale odejmutí dotace nepodporují. Šéf ČSSD Jan Hamáček je ochoten jednat o jejím seškrtání. Úspora by se ale nesměla týkat péče o veterány, se kterou zmíněný spolek také vypomáhá. 

Zásadní problém v odejmutí dotace svazu bojovníků vidí komunisté. „Pokud by čistě hypoteticky toto prošlo, tak si myslím, budeme svolávat poradu poslaneckého klubu a budeme se radit, jak vlastně přistoupíme celkově ke státnímu rozpočtu,“ sdělila šéfka rozpočtového výboru ve Sněmovně Miloslava Vostrá (KSČM). 

Podle předsedy KSČM Vojtěch Filipa by bylo odejmutí dotace urážkou bojovníků proti fašismu. „Ten jejich pohled na dějiny a jejich využívání je velmi podobný pohledu Ruské federace,“ oponuje mu s kritikou místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS).

Pět stran proto ve druhém čtení rozpočtu navrhlo, aby stát zmíněnému spolku více než šestimilionovou dotaci buď odejmul, nebo výrazně seškrtal. „Současné vedení vyznamenává různé bývalé estébáky, komunisty, kteří se podíleli třeba i na potlačení revolučních protestů v listopadu 89,“ argumentuje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Předseda svazu bojovníků Jaroslav Vodička odmítl výhrady opozice i možné seškrtání dotace komentovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …