Pravice prý láká Sobotku: Vykašli se na Babiše, zkus to s námi

18.03.2016 7:21

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek to znovu zkouší na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Nabízí mu, že podrží vládu, pokud z ní odejde či bude odejit majitel Agrofertu, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Sobotka prozatím vábení pravicových sirén odolává, ale všechno můžou změnit krajské volby. A Andrej Babiš se možná bude muset vžít do role opozičního politika.

Pravice prý láká Sobotku: Vykašli se na Babiše, zkus to s námi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP O9 Miroslav Kalousek

„Nikdo se nemusí bát pádu vlády, kdyby Babiš odešel. Naše hlasy pro vyslovení nedůvěry vládě nedostane. Pak musí menšinová vláda začít vyjednávat a výsledek je věcí vyjednávání. Ale zatím o tom nejednáme,“ řekl Kalousek pro páteční Hospodářské noviny. Podle vlastních slov nechápe, proč se sociální demokraté tolik bojí případného Babišova odchodu z vlády. Předseda ODS Petr Fiala však naznačuje, že případná vyjednávání o menšinové vládě nebudou nijak snadná. „Jen proto, že se zbaví Andreje Babiše, si automaticky nezískají naši důvěru. My jim nemůžeme dát bianko šek na další vládnutí,“ upozornil.

Předseda vlády Sobotka ale vábení pravicové opozice odolává. „Tyhle sirény v ČSSD poslouchat nebudeme. Mým cílem je udržet fungující a stabilní většinovou vládu. Nestojím o posílení vlivu Kalouska a Fialy,“ kontroval premiér. Současně však vyzval Andreje Babiše (ANO), aby řešil své problémy, aby je nezlehčoval.  

V době krajských voleb se může vše změnit a ještě pravděpodobnější je změna postoje v době voleb sněmovních. Pokud ANO vyhraje další sněmovní volby, mohou se proti němu spojit ostatní tradiční strany a majitel Agrofertu tak skončí v opozici. Své o tom ví Jiří Paroubek, který sice v roce 2010 vyhrál s ČSSD volby, ale nedokázal najít koaliční partnery pro sestavení vlády. Skončil v opozici i v ČSSD a dnes už je mimo nejvyšší politiku.

Miroslav Kalousek to přitom nezkouší poprvé. Navrhoval například, aby se demokratické strany spojily proti ANO na pražském magistrátu. Naznačoval také, že by se ČSSD měla s pravicí spojit při hledání prezidentského kandidáta. Je totiž stále zjevnější, že Andrej Babiš podpoří v roce 2018 Miloše Zemana. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…