Pravicová opozice viní ANO, že se snažilo o politizaci policie

16.06.2016 14:17

Ve vládním sporu se hnutí ANO podle občanských demokratů pokusilo o politizaci policie. TOP 09 pokládá za jasné, že ANO vládní koalici neopustí, protože angažmá je pro jejího předsedu Andreje Babiše výhodné. Podle šéfa Starostů a nezávislých (STAN) Petra Gazdíka by vláda měla řešit důležitější věci. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš označil vládní krizi kvůli policejní reformě za pitoreskní.

Pravicová opozice viní ANO, že se snažilo o politizaci policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Představení programu a kandidátů hnutí ANO pro krajské a senátní volby ve Středočeském kraji

"Nevěřil jsem tomu, že ANO odejde z vlády, protože vládní politika významným způsobem pomáhá Agrofertu ke zvyšování jeho zisků," řekl ČTK předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj šéf ANO Babiš do poslední chvíle vydíral ostatní koaliční partnery. Kalousek se domnívá, že kauza nemá "kladné hrdiny". "Je to prachobyčejný boj o moc, ANO se snažilo nestoudně politicky nabourat do policie víc, než se mu to daří," dodal.

Podle předsedy ODS Petra Fialy převzali ministr vnitra a policejní prezident podepsáním reformy odpovědnost za to, jak reorganizace dopadne. Jaký bude výsledek změny, se podle Fialy teprve ukáže. "Policie nemůže sloužit jedné politické straně či osobě. Pokusy Andreje Babiše o politizaci policie a snaha o její ovládnutí jsou nebezpečné a nepřijatelné," uvedl Fiala.

"Z včerejšího (středečního) tyjátru je mi smutno," řekl ČTK šéf komunistů Vojtěch Filip. Podle něj je podpis ministra vnitra pod reformou policie v jeho pravomoci. "Politické následky ponese jen on," poznamenal. Jeho stranický kolega Dolejš označil dění kolem vládního sporu za pitoreskní. Podle něj potvrzuje, že "manželství ANO a ČSSD" je vynucené. "Jestli se nám tady zviditelnilo, že by politici rádi ovlivňovali činnost policie, tak je to špatně," poznamenal. Podle Dolejše je potřeba respektovat ústavní principy, které se týkají dělby moci a podle kterých je v kompetenci policejního prezidenta reformu policie připravit.

Podle předsedy STAN by vláda měla řešit důležitější věci. "Takřka jasný brexit, uprchlická krize a terorismus. Řešit si k tomu vlastní nesmyslné půtky je hloupé, vláda by se nad tím měla zamyslet," napsal na twitteru Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…