Pravicová řecká opozice nakonec vládu nesestaví. Země míří k předčasným volbám

24.08.2015 12:10

Vůdce řecké hlavní opoziční strany Nová demokracie Evangelos Meimarakis dnes formálně vrátil prezidentovi Prokopisi Pavlopulosovi mandát k sestavení vlády. Informovala o tom agentura AP. Řecko se tak po čtvrteční rezignaci dosavadního levicového premiéra Alexise Tsiprase opět přiblížilo k vypsání předčasných voleb, které by se mohly konat na konci září.

Pravicová řecká opozice nakonec vládu nesestaví. Země míří k předčasným volbám
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Třídenní šanci na sestavení vlády nyní dostane zřejmě Lidová jednota, kterou založili nespokojení poslanci Tsiprasova hnutí Syriza. Ústava totiž předpokládá, že jestliže vláda podá do roka po svém ustavení demisi, mají mít možnost sestavit jinou vládu postupně druhá a třetí nejúspěšnější parlamentní strana. Volby v lednu vyhrála Syriza, Nová demokracie skončila druhá a na třetím místě byl nacionalistický Zlatý úsvit. Nově vzniklá Lidová jednota má ale více hlasů než nacionalisté, proto by podle některých měla mandát dostat právě ona.

Úspěch Jednoty v hledání koaličního partnera se ale nepředpokládá. V případě, že se novou koalici sestavit nepodaří, bude rozpuštěn parlament a příští měsíc se budou konat volby.

Nejpozději v pátek by tak měl prezident přijmout formálně Tsiprasovu demisi a pak jmenovat úřednickou vládu v čele se šéfkou nejvyššího soudu. Na přípravu voleb zbydou asi tři týdny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …