Pravicové zděšení z nové vlády: Kalousek a ODSáci se rozjeli proti Babišovi

25.11.2013 6:52

Svým úspěchem ve volbách do Poslanecké sněmovny se stal podnikatel, majitel zemědělsko-potravinářského holdingu Agrofert a šéf hnutí ANO Andrej Babiš výraznou postavou české politické scény. Mnozí politici i novináři sledují každý jeho krok a vyjádření. Babišovu návštěvu u prezidenta Miloše Zemana v Lánech okomentoval první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek i exposlanec za ODS Pavel Drobil.

Pravicové zděšení z nové vlády: Kalousek a ODSáci se rozjeli proti Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Vítáte, že se ČSSD, Babišovo ANO a KDU-ČSL blíží dohodě o vládě?

63%
37%
hlasovalo: 10610 lidí

Prezident Miloš Zeman se v neděli odpoledne na zámku v Lánech sešel s Andrejem Babišem. Schůzka se uskutečnila na žádost šéfa hnutí ANO. Babiš se s hlavou státu sešel, aby zjistil Zemanův názor na své případné vládní angažmá. Babišovo hnutí si při jednání s ČSSD vyjednalo post ministra financí v budoucí vládě a právě samotný předseda je jedním z kandidátů.

Tato schůzka i dohoda s ČSSD neunikla pozornosti lidí z politických kruhů. Jedním z těch, kteří se ji rozhodli okomentovat, byl i první místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. "Zdá se, že dnešní návštěvou Hradu vyřešil pan předseda Babiš jednu překážku svého vládního angažmá, kterou je lustrační osvědčení. Sledujme pozorně, jak vyřeší překážku druhou, a sice fakt, že je druhým největším podnikatelem v zemi.

Pravda, zcela jistě nebude nikomu nabízet peníze v krabici od vína, aby rozhodl v jeho prospěch. Rozhodne si ve svůj prospěch sám. Bude to snad společensky méně nebezpečné a méně korupční? Nebude. Bude-li současně členem vlády a vlastníkem Agrofertu, bude v permanentním konfliktu zájmů," napsal Kalousek na svůj profil na sociální síti Facebook.

Podobnost s předchozí vládou

Už během koaličních vyjednávání se o Babišovi vyjádřil na svém facebookovém profilu exposlanec za ODS Pavel Drobil a naznačil analogii s předchozí vládou Petra Nečase.

"ČSSD pouští Ministerstvo financí ANO a nechává si mocensky 'velevýznamný' post šéfa sněmovny. No, to jsem už zažil v r. 2010. Jen si místo ČSSD dosaďme ODS a místo ANO TOP 09. Čekal jsem ale, že tím podobnost opravdu jen čistě logicky náhodná končí, neboť jsem si neuměl představit, že se i poslední normální demokratická strana v naší zemi - ČSSD - chystá na cestu podobnou ODS," napsal Drobil na svůj Facebook.

"Když jsem si ale dnes přečetl, že ministrem vnitra by mohl být pan Ondráčka z TI, tak to je déjà vu jak vyšité. Místo jména Ondráčka dosaďte jméno jiného politického `lunetika` - Johna a už nemáte podobnost pouze čistě náhodnou, ale přímo diagnózu. To už v `Liďáku` zrušili analytické oddělení?" ptá se s nadsázkou politik.

Nejčernější vize Václava Klause

Nápad Babiše navrhnout na post ministra vnitra ředitele neziskové organizace Transparency International Davida Ondráčku glosoval na sociální síti také publicista, hudebník a bývalý ódéesák a stoupenec Václava Klause Petr Štěpánek.

"Klausovy nejčernější vize o NGOismu se naplňují v praxi. Babiš navrhuje Ondráčku na ministra vnitra. Co je na tom špatně? V demokracii je normální za něco a někam kandidovat, vyhrát a pak vládnout. Nikoli nikam nekandidovat, nevyhrát a vládnout," napsal Štěpánek na svůj Facebook.

Babiš je světák

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) zase okomentoval na sociální síti Twitter Babišovo vystoupení v diskusním pořadu televize Prima. Šéf hnutí ANO v Partii podložil svá slova o zveřejňování smluv ve státní správě příkladem z Velké Británie, kde premiér David Cameron dle předsedy ANO zaslal v roce 2010 všem státním institucím dopis s příkazem, aby zveřejňovaly na internetu všechny své nákupy.

"Babiš teď citoval britského premiéra Jamese Camerona... Andrej je holt světák," glosoval Babišova slova europoslanec za ODS, podle kterého šéf ANO zaměnil křestní jméno britského premiéra se jménem legendárního režiséra Jamese Camerona, který vytvořil mimo jiné kultovní film Avatar.

Co přesně napsal na Facebook Miroslav Kalousek:

Zdá se, že dnešní návštěvou Hradu vyřešil pan předseda Babiš jednu překážku svého vládního angažmá, kterou je lustrační osvědčení. Sledujme pozorně, jak vyřeší překážku druhou, a sice fakt, že je druhým největším podnikatelem v zemi. Pravda, zcela jistě nebude nikomu nabízet peníze v krabici od vína, aby rozhodl v jeho prospěch. Rozhodne si ve svůj prospěch sám. Bude to snad společensky méně nebezpečné a méně korupční? Nebude. Bude-li současně členem vlády a vlastníkem Agrofertu, bude v permanentním konfliktu zájmů.

Co přesně napsal na Facebook Pavel Drobil:

ČSSD pouští Ministerstvo financí ANO a nechává si mocensky "velevýznamný" post šéfa sněmovny. No, to jsem už zažil v r. 2010. Jen si místo ČSSD dosaďme ODS a místo ANO TOP 09. Čekal jsem ale, že tím podobnost opravdu jen čistě logicky náhodná končí, neboť jsem si neuměl představit, že se i poslední normální demokratická strana v naší zemi - ČSSD - chystá na cestu podobnou ODS. Když jsem si ale dnes přečetl, že ministrem vnitra by mohl být pan Ondráčka z TI, tak to je déjà vu jak vyšité. Místo jména Ondráčka dosaďte jméno jiného politického "lunetika" - Johna a už nemáte podobnost pouze čistě náhodnou, ale přímo diagnózu. To už v "Liďáku" zrušili analytické oddělení?

Co přesně napsal na Facebook Petr Štěpánek:

Klausovy nejčernější vize o NGOismu se naplňují v praxi. Babiš navrhuje Ondráčku na ministra vnitra. Co je na tom špatně? V demokracii je normální za něco a někam kandidovat, vyhrát a pak vládnout. Nikoli nikam nekandidovat, nevyhrát a vládnout.

Co přesně napsal na Twitter Jan Zahradil:

Babiš teď citoval britského premiéra Jamese Camerona... Andrej je holt světák. A David má zřejmě Avatara.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…