Pravicoví exposlanci: Nevolte mě, už mě nebaví být mačkač, ženská toho moc nezmůže

02.09.2013 7:47

Někteří z "rozpuštěných" poslanců, kteří pod pokličku vrcholné politiky nahlédli v tomto volebním období vůbec poprvé, se nechtějí stát ostřílenými matadory a s kariérou zákonodárců dolní komory Parlamentu končí. Hospodářské noviny se poslanců, které do sněmovny dostala kroužkovací mánie, zeptaly na jejich další plány. Některé z odpovědí rozhodně stojí za povšimnutí.

Pravicoví exposlanci: Nevolte mě, už mě nebaví být mačkač, ženská toho moc nezmůže
Foto: Archiv AR
Popisek: Poslanec Aleš Roztočil opustil TOP 09 a zamířil do Okamurova Úsvitu

Nováčkem ve sněmovně byl například starosta Poličky Jaroslav Martinů (ODS), který se do dolní komory dostal z 18. místa na kandidátce díky kroužkování, tedy taktice, kdy voliči dávali preferenční hlasy méně známým kandidátům.

Také letos obsadí Martinů spodní příčky kandidátky, své voliče ale vyzývá, aby mu v předčasných volbách žádné preferenční hlasy nedávali. "Přijal jsem zbytkovou pozici na kandidátní listině ODS, abych pozvedl město Poličku," vysvětlil poslanec, který se chce vrátit ke komunální politice. Ve sněmovně mu prý vadilo třeba plýtvání veřejnými prostředky.

Už nechce být mačkačem

Za TOP 09 vstupoval do sněmovny Aleš Roztočil z 19. místa na kandidátce. Později koketoval s hnutím Úsvit přímé demokracie podnikatele Tomia Okamury, teď ale chce dle svých slov s politikou zcela skončit. "Nebudu znovu kandidovat, role mačkače mě už přestala bavit," řekl HN primář jihlavské nemocnice. Že si roli poslance příliš neoblíbil, potvrzují také statistiky, chyběl na třetině hlasování a u řečnického pultu promluvil jen pětkrát.

Žena moc nezmůže

Poslankyně za ODS, právnička Ivana Weberová, bude ze sněmovny odcházet s trpkým pocitem, že názor ženy má v převážně mužském prostředí, kterým dolní komora bezesporu je, menší váhu. Sama ovšem chtěla i nadále bojovat, na kandidátce v předčasných volbách pro ni ale nezbylo místo. "Kolegové mě přemluvili, abych opět kandidovala, ale nedostala jsem se na kandidátku," konstatovala politička, která se nyní bude věnovat nejspíše advokacii.

Ačkoli patřila k hovornějším nováčkům ve sněmovně, ženy ve vrcholné politice to prý nemají jednoduché. "Možná je to jen můj poznatek, ale mám dojem, že názory žen nemají stejný důraz nebo váhu jako u mužů," svěřila se Weberová. Vadila jí navíc prý také svazující pozice koaličního poslance, který musí táhnout za jeden provaz se svými partnery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…