Pravicový ekonom: Zde je zlá pravda o zdražení, které nás čeká

27.12.2013 10:53

Od ledna 2014 zdraží krabička cigaret skoro o dvě koruny, kvůli oslabení koruny centrální bankou ale bude muset krabička zdražit celkově o sedm korun. Na svém blogu na serveru iDnes.cz to uvedl předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

Pravicový ekonom: Zde je zlá pravda o zdražení, které nás čeká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Anketa

Bude pro vás příští rok šťastnější než rok 2013?

22%
78%
hlasovalo: 4419 lidí

Upozorňuje, že podle směrnice EU má být od 1. ledna 2014 daň z cigaret minimálně 90 eur na 1000 cigaret. „Minulá (Nečasova) vláda proto přichystala k 1. lednu 2014 zvýšení daně na 2,25 korun za jednu cigaretu, což by při kurzu 25 korun znamenalo splnění podmínky Evropské unie – 90 eur za tisíc cigaret,“ uvádí s tím, že po znehodnocení koruny ale naše sazba daně na podmínku EU nestačí.

Celý článek ZDE

„Euro nyní místo původních 25 korun stojí 27,655 Kč. Sazba spotřební daně tak bude muset stoupnout aspoň na 2,50 Kč za jednu cigaretu, tedy na 50 korun za krabičku 20 cigaret, abychom směrnici EU naplnili a nedostali pokutu. Ke spotřební dani se navíc připočítává daň z přidané hodnoty a cigarety tak celkově budou muset zdražit o 7 korun.

Nová vláda tak bude muset navrhnout co nejdříve další radikální zvýšení spotřební daně z cigaret. Jinak nás čeká žaloba Evropské komise na Českou republiku a uvalení pokuty. Babišova vláda, která tvrdí, že nebude zvyšovat daně, bude muset daně zvyšovat docela hodně. Kvůli EU a centrální bance,“ varuje Mach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…