Pravicový glosátor se rozepsal o vládě: Je to samý komunista a ti vždy kašlali na Parlament

03.08.2013 16:35

Prezident je sice na vrcholu společenského žebříčku, ale ten český z něj akorát pohrdavě shlíží na lid pod sebou, píše historik Jan Berwid-Buquoy. Podle něj představy Miloše Zemana o řízení státu připomínají vesnický hostinec krátce před opileckou rvačkou.

Pravicový glosátor se rozepsal o vládě: Je to samý komunista a ti vždy kašlali na Parlament
Foto: Radek Kraus
Popisek: Jan Berwid Buquoy - NEPOUŽÍVAT

Podle Jana Berwida-Buquoye vláda Jiřího Rusnoka nemá legitimitu Parlamentu, a tak stojí mimo zákon. „Miroslava Němcová má 101 hlasů, ale prezident jí sestavení vlády zakázal. Dokonce na ní vyžaduje, aby si podpisy nechala prověřit notářem. Jde sice o urážku předsedkyně Parlamentu a o pokus signatáře kriminalizovat, ale pravděpodobně to Zeman ani neví. Snad dokonce pochybuje o tom, že se o poslance jedná. Patrně si myslí, že Němcová nahnala jakousi pouliční sebranku do Parlamentu, nechala si tam od ní podepsat kus nejapného papíru a zase ji vyhodila ven na ulici,“ píše na svém blogu.

„Prezidentovy duševní pochody bych nepodceňoval – jsou nevypočitatelné,“ dodává historik a publicista. „Pan prezident si patrně plete hlasování v zákonodárném sboru s koupí jakési vesnické chalupy někde na Vysočině.“

Berwid-Buquoy se pak obecně pouští i do Rusnokovy vlády. „Jeho vláda zatím nevládne, protože o žádnou vládu nejde, a onen nesourodý konglomerát sestavený z prapodivných jedinců, vůbec vládnout neumí. Rusnokovi ministři doposud pouze vyházeli z ministerstev celou řadu zkušených zaměstnanců a dosadili na jejich místa své lidi, což je u pučistů běžná věc,“ kritizuje kroky ministrů.

Odvolává se pak dokonce na kroky Klementa Gottwalda. "Zeman, Rusnok i Fischer jsou bývalými členy KSČ. Tedy u moci je opět bývalá KSČ, aniž by se na první pohled cokoli poznalo. Myslí si opravdu Němcová, že bývalí komunisté budou brát zřetel na nějakou parlamentní většinu? Naopak, využijí jakékoliv mezery v Ústavě, aby si dopomohli k moci (viz Klement Gottwald, rok 1946). Samozřejmě, rok 1948 se už nemůže opakovat, neboť by zasáhlo NATO, ale takový nenápadný puč za účelem zmocnit se ‚koryta‘, je pořád ještě proveditelný a legitimní," varuje historik.

Berwid-Buquoy je politolog a historik působící v České republice i v Německu. Do roku 1975 používal své rodné jméno Jan Kopecký. V roce 1997 získal za jednu korunu barokní zámek Tábor-Měšice po svých předcích, zámek pak nechal zrekonstruovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…