Pravicový komentátor sepsal pohádku o KSČM

19.11.2013 11:11

Pravicový komentátor Tomáš Haas sepsal „pohádku o moderní levicové straně“, ve které popisuje současnou KSČM. Komunistická strana se podle něj prezentuje jako očištěná od své krvavé minulosti, přitom její „očištění“ a „omluva“ jsou velmi pochybné. Ve skutečnosti prý tato strana stále touží rehabilitovat stalinismus a direktivní řízení společnosti.

Pravicový komentátor sepsal pohádku o KSČM
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

KSČM podle Haase není partnerem po demokratickou diskusi, i když se neustále snaží všechny přesvědčovat, že je úplně normální stranou. Není jí proto, že chce stále zůstat „revoluční“ stranou, která chce zvrátit společenský vývoj zpět k direktivně řízené společnosti a vážně mluví o obnovení státního vlastnictví. Této obnovy prý podle jejich vlastního tvrzení nebude možné dosáhnout jinak, než užitím opatření úžasně nazývaných „administrativní nástroje“.

KSČM se podle Haase nikdy nepokusila udělat cokoliv pro svou rehabilitaci, a pokud ano, jsou to kroky neobyčejně pochybné. Pokud jim kdokoliv připomene, že se nevyrovnali s minulostí, obvykle na obranu připomínají prohlášení z prosince 1989. Haas však namítá, že nejde o žádný stranický dokument, ale o jakési prohlášení skupiny sjezdových delegátů, které nic neslibuje a k ničemu nezavazuje. Navíc obsahuje řadu pochybných formulací.  

Celá pohádka o KSČM ZDE

Omlouvání jsou zde věnovány všehovšudy tři věty a odpovědnost za tyto chyby je navíc přehozena na několik funkcionářů,  kteří se vědomě dopustili zvůle a se kterými se nyní strana „rozhodně rozchází“. Zároveň však zdůrazňuje, že nikdy nedopustí snižování zásluh „těch členů, kteří po desetiletí svědomitě a nezištně plnili politické úkoly ve prospěch naší společnosti“. A tím veškerá sebereflexe KSČM podle Haase skončila.

I přesto, jak připomíná, vliv této strany od revoluce stále roste, od roku 2002 má zástupce ve vysokých ústavních funkcích a její předseda se veřejně chlubí, že s ním již několik let konzultuje společný postup vedení ČSSD.

Té vůbec nevadí, že strana se nadále hlásí ke stalinismu. Sama sice tvrdí opak, ale Haas na základě citace ze stranických programů dokazuje, že tento „distanc“ probíhá pochybnými formulacemi kalibru „v nových podmínkách komunisté nemohou pracovat starým způsobem“. Slovo stalinismus se v těchto dokumentech neobjevuje ani jednou.

„KSČM vyvíjí větší snahu o rehabilitaci stalinismu než o svou vlastní reformu. O svou vlastní rehabilitaci se konec konců starat nemusí. Dělají to za ní její ochotní zastánci v ČSSD a v médiích,“ uzavírá Haas.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…