Pravicový publicista: Jaký Západ? Vždyť potlačuje trh, reguluje a nebrání se. Východ přebírá jeho hodnoty

05.02.2014 10:43

Někdejší poradce premiérů a exprezidenta Václava Klause Tomáš Haas na sociální síti Facebook přemítá nad článkem člena hnutí STAN Věslava Michalíka o dalším vývoji Evropské unie a Rusku, které prý navrhuje nové dělení starého kontinentu. Kvůli tomu hrozí, že by Česká republika připustila návrat do sféry této velmoci.

Pravicový publicista: Jaký Západ? Vždyť potlačuje trh, reguluje a nebrání se. Východ přebírá jeho hodnoty
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Publicista Tomáš Haas se zamýšlí především nad jednou myšlenkou Michalíkova textu. „Musíme jasně říci, že chceme zůstat součástí Západu. Musíme začít politicky spolupracovat s Německem na utváření a formování prostoru kolem nás," napsal místopředseda krajského výboru STAN ve svém článku, který najdete ZDE.

Jenže součástí jakého Západu chceme zůstat, ptá se Haas na svém facebookovém profilu. Západ chápe jako termín, který označuje tři různé věci.

Západ jako civilizační okruh a zeměpisný západ, který je prý do značné míry totožný s tím prvním, netvoří problém. Ten vzniká podle exporadce teprve s pojetím západu ve smyslu politickém.

„Tento Západ je natolik na ústupu, že jeho přední reprezentace formující jeho nejsilnější instituci, Evropskou unii, je už dnes z velké části složená z bývalých komunistů, maoistů, anarchistů a levicových radikálů. Politický Západ se pomalu mění ve Východ, ztrácí svou ekonomickou převahu, ztrácí svou identitu, ztrácí svou duchovní podstatu, ztrácí svůj racionalismus, zaostává v téměř všem, co jej kdysi definovalo a ztrácí kohezi. Ekonomicky stále více zaostává za politickým východem, nedokáže účinně čelit tlaku muslimského východu, ztrácí autoritu jako politická entita," napsal Haas na sociální síti Facebook.

Východ se stává Západem, Západ se stává Východem

Západ v tomto pojetí se podle něj svazuje nesmyslnými regulacemi a zbavuje se stovkami let ověřeného vývoje k demokracii. „Zatímco Východ, byť pomalu a převážně v ekonomických oblastech, přejímá prvky západní civilizace, Západ stále rychleji přejímá prvky civilizace východní," konstatuje Haas.

A dodává, že Západ se zbavuje volného trhu, demokracie a občanských hodnot pro falešnou představu, že tyto hodnoty v moderním globálním světě neplatí a že společnost musí být řízena. „A že jedinou možnou budoucností je překotný vývoj k integrovanému velestátu založeném na kolektivismu, z centra plánované a ideologicky řízené ekonomice, přerozdělování bohatství, potlačení aspirací jednotlivých národů a států a potlačení demokracie ve prospěch vůdcovství elit," uzavírá Haas na svém Facebooku.

Co přesně napsal Tomáš Haas na svém Facebooku:

Rusko navrhuje nové dělení Evropy. Kam s Českem?

"Musíme jasně říci, že chceme zůstat součástí západu."

Jenže jakého západu?

Západ je termín, kterým označujeme tři různé věci.

Západ jako civilizační okruh ano - K tomu patříme už tisíc let a jedna nedávná čtyřicetiletá historická anomálie by na tom neměla nic měnit.

Zeměpisný západ je do značné míry totožný s tím prvním, jsme částí západní civilizace, jsme ale bohužel jeho "hraniční zónou."

Západ ve smyslu politickém - tady je problém.

Tento západ je natolik na ústupu, že jeho přední reprezentace formující jeho nejsilnější instituci, Evropskou unii, je už dnes z velké části složená z bývalých komunistů, maoistů, anarchistů a levicových radikálů. Politický západ se pomalu mění ve východ, ztrácí svou ekonomickou převahu, ztrácí svou identitu, ztrácí svou duchovní podstatu, ztrácí svůj racionalismus, zaostává v téměř všem co jej kdysi definovalo a ztrácí kohezi. Ekonomicky stále více zaostává za politickým východem, nedokáže účinně čelit tlaku muslimského východu, ztrácí autoritu jako politická entita.

Svazuje se nesmyslnými regulacemi, falešnou politickou korektností, nedostatkem vůle k obraně vlastních stovkami let ověřených morálních a duchovních hodnot, zbavuje se stovkami let ověřeného vývoje k demokracii.

Zatímco východ, byť pomalu a převážně v ekonomických oblastech, přejímá prvky západní civilizace, západ stále rychleji přejímá prvky civilizace východní.

Zbavuje se volného trhu, demokracie a občanských svobod pro falešnou představu, že tyto hodnoty již v moderním globálním světě neplatí, že ani trh, ani demokracie "nefungují", že společnost musí být "řízena" včetně jejích ekonomických vztahů, které se mají podrobit centrálnímu plánování a řízení které má vést k dosažení byrokraticky stanovených cílů, všelijakým "Lisabonským" a jí podobným iniciativám, že jedinou možnou budoucností je překotný vývoj k integrovanému velestátu založeném na kolektivismu, z centra plánované a ideologicky řízené ekonomice, přerozdělování bohatství, potlačení aspirací jednotlivých národů a států a potlačení demokracie ve prospěch vůdcovství "elit".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…