Pravidla pro chov psů se zpřísní, štěňata bude nutné očipovat

17.12.2019 20:32

Pravidla pro chov psů se zpřísní. Štěňata bude nutné očipovat před předáním novému majiteli nebo do tří měsíců věku. Veterinární správě bude třeba hlásit chov tří a více fen. Nyní tato povinnost platí pro chov pěti a více fen. Zpřísnění dnes Sněmovna opět schválila v novele veterinárního zákona bez senátních úprav. Nová pravidla nyní dostane k podpisu prezident.

Pravidla pro chov psů se zpřísní, štěňata bude nutné očipovat
Foto: pixabay.com
Popisek: Štěně - ilustrační foto

Anketa

Chcete, aby Pavel Novotný byl předsedou vlády ČR?

3%
97%
hlasovalo: 7459 lidí
Opatření směřují proti takzvaným množírnám, v nichž se v nevhodných podmínkách chovají psi jen kvůli zisku z prodeje štěňat.

Sněmovna na žádost ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) odmítla senátní úpravy novely. Horní komora Parlamentu se mimo jiné postavila proti povinnému dodatečnému vzdělávání veterinářů. Výhrady k tomu měla Komora veterinárních lékařů. Podle ní je úprava příliš obecná. Povinné vzdělávání by ale musel hradit stát, což novela nijak nezaručuje. Senát chtěl také do novely doplnit chybějící zmocnění pro Ministerstvo zemědělství, aby mohlo vydat vyhlášku ohledně ohlašovací povinnosti majitelů psů.

Chovatelé psů budou mít podle novely sedm dní na to, aby nahlásili veterinářům informace o tom, že chovají nejméně tři feny starší 12 měsíců. Uhynutí některé z nich budou muset rovněž nahlásit do týdne.

Oznamovat chov nebudou muset útulky pro zvířata, hotely a penziony pro zvířata, ozbrojené nebo bezpečnostní sbory nebo chovatelé vodicích a asistenčních psů. Veterináři evidují na 900 chovatelů pěti a více fen, za nesplnění nahlašovací povinnosti uložili od předloňského listopadu sankce ve 40 případech, uvedlo Ministerstvo zemědělství.

Novela má také v souvislosti s epidemií prasečího moru na jižní Moravě stanovit, že informace, které jsou nezbytné k ochraně zdraví lidí nebo zvířat, budou muset být umístěny na letácích nebo plakátech na dobře viditelných místech. Vlastníci, nájemci nebo provozovatelé to budou muset umožnit.

reklama

autor: čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …