Právní stát je základní kámen EU. A nesmí zůstat jen na papíře, burcuje Niedermayer

28.11.2020 21:47

Poslanec Evropského parlamentu Luděk Niedermayer (TOP 09) ve svém facebookovém komentáři upozorňuje, že rostou obavy o budoucnost Evropské unie. A sice, aby základní kameny společné Evropy nezůstaly jen na papíře. Konkrétně hovoří o hlubokém problému, jehož řešení může budoucnost našeho kontinentu hodně ovlivnit.

Právní stát je základní kámen EU. A nesmí zůstat jen na papíře, burcuje Niedermayer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Princip „právního státu“ a v praxi s ním spojená otázka „mezí vládnutí“ v zemi, která je členem Evropské unie, se díky maďarskému vetu (s podporou Polska a Slovinska) dostala, možná po desítkách let, do popředí diskuse o budoucnosti EU.

Veto pro rozpočet a hlavně pro protikrizový „Next Generation EU “by prý znamenalo nejen rozpočtové provizorium, ale také konec nadějím na to, že již v lednu země dostanou zálohy na programy, kterými by měly pomoci podpořit oživení ekonomiky. „Jedná se tedy o ‚velmi vysokou hru‘,“ upozorňuje Niedermayer.

„Občas zaznívá, že viníkem krize jsou ti, kteří ‚tuto novinku‘ chtějí. Ale stačí si přečíst prvních pár řádků Smlouvy o Evropské unii, a na vysvětlení, proč vede obava o dodržování ‚právního státu‘ k návrhu na možnost zastavení plateb z unijního rozpočtu hned narazíte,“ pokračuje europoslanec.

Již ve druhém článku totiž stojí: „Unie je založena na hodnotách úcty k lidské důstojnosti, svobody, demokracie, rovnosti, právního státu a dodržování lidských práv.“

„A s tím, jak rostou obavy o to, aby základní kameny společné Evropy nebyly jen na papíře, přicházejí i snahy, silnější motivaci pro respekt k nim vytvořit,“ dodává Niedermayer. S tím, že nejde tedy o bezvýznamný konflikt, ale o problém hluboký, jehož řešení může budoucnost našeho kontinentu hodně ovlivnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…