Právník Kysela: Dodržování Ústavy není žádný hyenismus. Na Hradě scénka jak z Cimrmanovy hry Záskok

18.10.2021 17:04

Debata o zdraví prezidenta Miloše Zemana je podle ústavního právníka Jana Kysely zcela namístě. Rozhodně prý nejde o žádný hyenismus, ale je důležité vědět, zda je schopen vykonávat úřad hlavy státu, nebo zda je na čase povolat dočasné náhradníky, uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Právník Kysela: Dodržování Ústavy není žádný hyenismus. Na Hradě scénka jak z Cimrmanovy hry Záskok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Právník Jan Kysela

„Máme nepřesné a neúplné informace o kondici prezidenta, což vyvolává pochybnosti. Chybí možnost kontrolovat, co prezident dělá, jsme odkázáni na tlumočení jeho vůle skrze jeho spolupracovníky. A vzhledem k tomu, kdo jsou ti spolupracovníci a jaké výkony v minulosti podávali, to není úplně nejpřesvědčivější forma kontroly,“ říká Kysela.

Původní text ZDE

Obavy, v jakém zdravotním stavu je prezident republiky a zda je schopen vykonávat svoji funkci, jsou podle něj opodstatněné. „Výkon úřadu prezidenta nemá spočívat v tom, že hlava státu leží na lůžku a jeho spolupracovník mu podsune papír, na který se prezident podepíše. Tento podpis má být projevem svobodné vůle a intelektu. Jenže o tom jsou právě ty pochybnosti,“ dodává.

Podle Kysely není třeba znát diagnózu, ale to, zda je prezident schopen vykonávat úřad, fyzicky fungovat a nerušeně myslet, nyní i v budoucnosti. „Mám za to, že ve chvíli, kdy politici nemají jistotu, že prezident je schopen konat nebo zda to, co dělá, je opravdu projevem jeho vůle, se má postupovat ve prospěch zajištění věrohodné funkčnosti prezidentského úřadu. Nezajišťuje-li takovou funkčnost prezident republiky, je namístě povolat dočasné náhradníky. S vědomím toho, že prezident se může v případě nesouhlasu obrátit na Ústavní soud,“ podotýká.

Nastala tedy chvíle, kdy by se na tom poslanci a senátoři měli dohodnout? „Myslím, že o tom alespoň mají mluvit jako o něčem, co není zavrženíhodné, že to není žádný hyenismus. Prezident Zeman je státním orgánem, navíc se nacházíme v politicky citlivé době. Takže zájem politiků i veřejnosti o jeho zdraví mi připadá adekvátní,“ míní Kysela.

Kysela by byl rád, kdybychom měli šanci prezidenta alespoň vidět. Jinak nelze ověřit, že to, co dělá, dělá skutečně on. Na sociálních sítích jsou odkazy na Cimrmanovu hru Záskok – na scéně je postel, ve které je panímáma, ke které se vždycky někdo nakloní, ona mu řekne, co chce, a ten dotyčný její vůli interpretuje. A toto je podobné. Mám pocit, že bychom neměli být odkázáni na to, žít podobnou scénku jako v Záskoku. Tedy že nám někdo vzkazuje, co nám pan prezident vzkazuje,“ uzavírá Kysela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…