Právník: Zeman by měl Babiše odvolat, hned jak se vrátí z Číny

05.05.2017 14:23

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se rozhodl předložit návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na to reagoval slovy, že prezident bude postupovat uvážlivě, nemluvě o tom, že ho čeká cesta do Libereckého kraje, ale pak také do Číny. Až se jednoho dne Zeman sejde s Babišem, zeptá se ho, prý, zda chce být mučedníkem. Ústavní právník Marek Antoš k tomu ovšem dodává, že Zeman nemá zdaleka tolik času, kolik si sám asi představuje.

Právník: Zeman by měl Babiše odvolat, hned jak se vrátí z Číny
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

„Ústava je jednoznačná. Říká, že pokud předseda vlády navrhne odvolání člena vlády, tak ho pan prezident odvolá. Tam prostor pro jiný postup není,“ komentoval to ústavní právník Marek Antoš v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Prezident nemá prostor k tomu, aby odvolání Babiše z vlády zdržoval o celé týdny. Ústava praví, že by prezident měl jednat bez zbytečného prodlení, čímž se rozumí co nejdříve. Nikoli třeba až za šest měsíců, kdy budou řádné volby.

„Pokud by mohl počkat šest měsíců, tak to ustanovení nemá žádný smysl. Článek 74 Ústavy jasně říká, že prezident odvolá člena vlády, pokud to navrhne předseda vlády. Asi tam je nějaký časový prostor, protože pokud Zemana čeká zahraniční cesta, tak nemusí ministra odvolat hned. Zahraniční cesta je pro odklad přijatelný důvod, ale jak se vrátí, prezident musí hned konat,“ zdůraznil právník.

Celá článek naleznete ZDE.

Prezident Zeman nemá podle Antoše šanci uspět ani s myšlenkou, že by odvolal jen Babiše a většina vlády by pokračovala dál. To je postup, který by velmi pravděpodobně neprošel přes Ústavní soud. Sám Zeman a s ním i předchozí prezidenti dosud chápali Ústavu tak, že s odchodem premiéra odchází celá vláda. Hrad by měl práci s tím vysvětlit, proč v případě expremiéra Petra Nečase postupoval nějak, a v případě předsedy vlády Bohuslava Sobotky hodlá postupovat zcela opačně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…