Právo: Jednatelky realitky obraly lidi o miliony a zůstávají na svobodě

09.07.2013 11:41

Důvěra v náš stát je u mnoha okradených lidí otřesena. Je řada příkladů, kdy podvodníci běhají na svobodě, a to i přesto, že je zjevné, že se dopustili podvodu. Právo si všímá případu, kdy jednatelky realitní kanceláře okradly klienty o miliony a po mnoho měsíců se nic neděje.

Právo: Jednatelky realitky obraly lidi o miliony a zůstávají na svobodě
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bytový dům v Mostě

Deník informuje o podrobnostech tohoto případu. Jednatelky Jana M. a Iveta K. přijaly na účty své plzeňské realitky Styl od klientů kupujících nemovitost přes dvacet milionů korun do úschovy, do doby, než změnu vlastníka zapíše katastr. Jenže prý ke zhruba šedesáti prodávajícím se tyto peníze od kupujících již nikdy nedostaly.

Na realitní kancelář prý v lednu nastoupila kriminálka, podle Práva se o tom psalo a mluvilo v médiích, ale výsledek je i po půlroce nulový. Nikdo není obviněný, nikdo není ve vazbě a okradení prý nedostali ani část peněz zpět. Jediný výsledek zatím je, že soud zamítl insolvenční řízení nad realitní kanceláří..

„Je ohromující, že jednatelky zatím nejsou ani trestně stíhané, když jde o dvacet milionů. To je více než u Ratha. Šetření začalo loni, je červenec a nic se neděje,“ diví se advokát okradených František Koranda. Podle advokáta, který trestní oznámení podal už v listopadu, je nepochopitelné, že takovou zjevnou krádež policie šetří tak dlouho. Dvakrát si prý už stěžoval u Krajského státního zastupitelství a byl uklidněn, že vše jde tak, jak má.

Důvěra v náš stát je u okradených lidí o to více otřesena, když následně dostávají nekompromisní výzvy od berňáku, aby zaplatili daň z převodu nemovitosti, píše deník Právo. Jde o desítky tisíc korun – čtyři procenta z kupní ceny – a finanční úřad nezajímá, že tito občané peníze nedostali.

Okradeného obvinili z výtržnictví

Jedno obvinění už prý podle Korandy přece jen policie vznesla. Na okradeného muže, který, když prý zjistil, že mu jednatelky peníze sebraly, vletěl do jejich kanceláře. „Má na krku výtržnictví. Jednatelky na něho hned zavolaly policii a ta v tomto směru konala ihned,“ popsal Koranda.

Situace se komplikuje i pro ty, kteří byty nebo domy koupili a peníze řádně poslali na účet realitky do úschovy. Je prý totiž možné, že se tíže poškození přenese na ně, tedy že budou muset domy a byty vracet, byť peníze poslali. Právo dále informuje, že podle rozhodnutí Nejvyššího soudu, který posuzoval jiný podobný případ, totiž zprostředkovatel, tedy realitní kancelář, není plnohodnotnou stranou kupní smlouvy.

„Ve svém důsledku to znamená, že kupní cena nebyla řádně zaplacena. V kupní smlouvě by muselo být výslovně napsáno, že je vedena se třemi řádnými účastníky,“ zdůraznil Koranda.

Téměř nikdo si prý nemůže být jist, že peníze z úschovy v realitce nezmizí jako pára nad hrncem. „Stejný způsob formulací smluv totiž používají téměř všechny realitky. Účastníci těchto smluv sedí na sudu se střelným prachem, když si myslí, že zaplatí-li realitce kupní cenu, mají koupi bytu či domu jistou,“ napsal Právu Koranda.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…