Právo na protest, zapomněli na obyčejné lidi. Benda, Kováčik a Kroupa v ČT diskutovali o řádění v ulicích vedle summitu G20 v Hamburku

10.07.2017 22:59

Pondělní Události, komentáře na ČT hostily politologa Daniela Kroupu z univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně a dvojici politiků Marka Bendu (ODS) a Pavla Kováčika (KSČM). Tématem byly dozvuky víkendového řádění levicových radikálů během summitu G20 v severoněmeckém Hamburku.

Právo na protest, zapomněli na obyčejné lidi. Benda, Kováčik a Kroupa v ČT diskutovali o řádění v ulicích vedle summitu G20 v Hamburku
Foto: Vít Hassan
Popisek: V ulicích Hamburku po skončení summitu G20

Podle politologa Kroupy je nutné se zabývat kritikou západního neoliberálního řádu. Prý je v něm stále co opravovat a pro široké masy obyvatelstva přestal být srozumitelný. Běžný občan se například v orgánech Evropské unie neorientuje. „Jsou to samé komise. Co je to G20. To jsou otázky, ve kterých se lidé neorientují,“ řekl Kroupa. Určité hodnoty se podle Kroupy na Západě staly samozřejmými, a to tak, že je lidé přestali vnímat jako důležité. „Situace vede mnohé vlády k byrokratizaci, roste počet zákazů, regulací.“

„Lidé mají často dojem, že se jejich životy někdo další pokouší řídit,“ uvedl Kroupa. Radikální názory mají podle něj v současné politice svůj hlas. V USA to je podle Kroupy Bernie Sanders, v Británii pak Jeremy Corbyn. Svůj hlas má prý v politice ale i radikální pravice. Daniel Kroupa jmenoval Marine Le Penovou ve Francii a Geerta Wilderse v Nizozemsku. Extrémy podle Kroupy ve společnosti v posledních deseti letech posílily.    

PODÍVEJTE SE VE FOTOGALERII, JAK RADIKÁLOVÉ ŘÁDILI NA G20 V HAMBURKU:

Lidé, kteří neprožili totalitní režimy podle Kroupy, velice těžko chápou, jaká byla atmosféra. „V těch zkušenostech je spousta věcí, které jsou těžko sdělitelné,“ uvedl Kroupa. Čas od času si podle něj lidé nebezpečí uvědomí. To, čemu je Evropa vystavena, je hrozba islamismu. „Zvláště po pádu ISIS se tyto elementy budou vracet do Evropy,“ sdělil Kroupa. Státy podle něj vznikají primárně kvůli obraně. „Máme generace, které nevědí, co je válka, co je konflikt. Byl bych rád, kdyby zrůdné teroristické útoky alespoň ty lidi trochu probudily,“ řekl.

„Vnímám to jako protesty, to, že je tam nějaké násilí, si myslím, že je přeceňováno,“ sdělil moderátorovi poslanec Marek Benda (ODS). Ukřičených radikálů se podle Bendy může sjet všude možně spousty. „Zažili jsme to taky, to se prostě stává, jsou lidé, kteří mají pocit, že je potřeba se vykřičet na ulicích, ale zase bych to nepřeceňoval,“ oznámil v pořadu Benda. Marek Benda prý neví, proti čemu vlastně protestují, jestli je to proti liberálnímu kapitalismu, nebo prvkům neomarxismu zaváděným do kapitalistické společnosti. Jmenoval při tom i například sňatky homosexuálů. Vlna neomarxismu podle Bendy rozbíjí společnost, a je otázka, zda se v Hamburku protestovalo proti kapitalismu, nebo právě zaváděným prvkům neomarxismu.

Na ta slova již reagoval komunista Pavel Kováčik. „Vnímám to jako vyjádření práva na protest na odpor, systém se již vyčerpal, je tu nespokojenost násobená určitou globální politikou nejvyspělejších zemí, jejich důsledky jsou vidět na masové migraci,“ uvedl. „Jim se nelíbí, že bohatí bohatnou a chudí dále chudnou a někteří až tak, že museli opustit svou vlast,“ narazil Kováčik na masy migrantů směřujících do Evropy. Právě Západ dal podle Kováčika masy migrantů svou zahraniční politikou do pohybu. „Demonstranty, kteří přijeli protestovat, je třeba odlišit od těch, kteří se tam přišli vyřádit a ničit,“ uvedl v diskusi. Zároveň se pousmál nad Bendovou definicí neomarxismu s tím, že zmíněné věci nemají s marxismem nic společného.

G20 nabídlo podle Kováčika další utahování šroubů a méně místo více demokracie. Zásadní otázky ale schůzka prý nevyřešila. „Ti lidé jsou nespokojení s tím, že jim společnost nedává odpovědi na jejich otázky a jejich problémy. Na obyčejné lidi se zapomíná,“ dodal. Neoliberální kapitalismus se podle Kováčika již vyčerpal a i absolutně svobodná tržní soutěž je prý v ekonomice iluzí. Na to již zareagoval Marek Benda. „Nemyslím si, že se liberální kapitalismus vyčerpal. Stále slyším ze strany pana Kováčíka ono budování nového světa, a to je strašidelná představa. Všichni, kdo by byli proti tomu budování, nakonec skončí v těch gulazích,“ uvedl.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…