Pravý důvod soudních tahanic s Parkanovou? Letouny CASA to nebyly, míní analytik Kotrba

15.01.2022 21:30

K definitivnímu konci stíhání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové se analytik Štěpán Kotrba zamyslel nad tím, proč byla někdejší politička před osvobozujícím verdiktem popotahována deset let po soudech. Vůbec podle něj nešlo o letouny CASA; stíhání Parkanové podle jeho mínění pramení ve mstě za její práci na resortu spravedlnosti.

Pravý důvod soudních tahanic s Parkanovou? Letouny CASA to nebyly, míní analytik Kotrba
Foto: Archiv Š. Kotrby
Popisek: Štěpán Kotrba, politický a mediální analytik

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37435 lidí
Kotrba ve svém příspěvku na facebooku k definitivnímu konci stíhání Parkanové po rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Igora Stříže nepodat dovolání v kauze nákupu armádních letounů CASA píše, že pravým důvodem soudních tahanic s Parkanovou nebyla zakázka na letouny.

„Vlasta Parkanová byla ještě jako ministryně spravedlnosti tím, kdo dal k dispozici veřejnosti kontrolu nad vlastnickými poměry ve firmách včetně historie od založení firmy. Od nejmenšího živnostníka a s.r.o. až po největší akciovky, kde byli od té chvíle známí všichni bílí koně: předsedové a členové dozorčích a správních rad, prokuristé a další. Postupně i akcionáři. Včetně adres a rodných čísel, se kterými pak šlo dohledávat vlastnictví pozemků a nemovitostí na katastru. Rejstřík dnes znáte jako JUSTICE.CZ a je dodnes základním pro dohledávání majetkové trestné činnosti. Znemožnila vydírání zasvěcenými, znemožnila skrývání majetků na milenky a bílé koně,“ poukazuje Kotrba, dle něho, na pravý důvod stíhání Parkanové.

„Byla to jediná lidovecká politička, kterou jsem obdivoval. Za občanskou odvahu. Za rozhodnost. Byla to jediná lidovecká politička za třicet let, která této zemi opravdu prospěla,“ oceňuje bývalou ministryni.

„Dnes už všichni vědí, že politická hesla o spálené zemi nebyla jen hýkáním osla,“ napsal Kotrba a pustil se též do kapitalismu s tím, že „dnes už všichni vědí, že kapitalismus se dá dělat bez kapitálu jenom zločinným způsobem“.

Parkanová byla společně s jejím podřízeným Jiřím Staňkem pravomocně po deseti letech soudního řízení osvobozena v loňském roce. Nejvyšší státní zastupitelství sdělilo, že pro podání dovolání v neprospěch obviněných nejsou splněny zákonné podmínky.

O pořízení transportních letounů za více než 3,5 miliardy korun rozhodla v roce 2009 druhá vláda Mirka Topolánka. Obžaloba tvrdila, že stroje byly vinou Parkanové a ředitele ministerské sekce vyzbrojování Staňka předražené a že došlo ke škodě ve výši kolem 818 milionů korun.

Podle pravomocného rozsudku žádná škoda státu nevznikla a Parkanová i Staněk udělali maximum pro to, aby se obchod uskutečnil v souladu se zákonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …