Pražané chtějí naštvat ruského velvyslance. Neuvěříte, co mu chtějí provést přímo pod okny

27.02.2016 16:17

Nově vzniklá petice žádá, aby se náměstí před ruským velvyslanectvím v Praze přejmenovalo na náměstí Borise Němcova. Její autoři tak chtějí připomenout opozičního politika, který byl před rokem zavražděn v Moskvě. Petici spustí dnes při pochodu, který připomene výročí této události. ČTK o tom informovali organizátoři.

Pražané chtějí naštvat ruského velvyslance. Neuvěříte, co mu chtějí provést přímo pod okny
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Zavražděný kritik Kremlu Boris Němcov

Ruská ambasáda je v Bubenči, náměstí se nyní jmenuje Pod kaštany. „Návrh přejmenovat náměstí před ruskou ambasádou vznikl na počest Borise Němcova a všech ruských demokratických politiků. Má být také připomínkou, že se Praha hlásí k obraně lidských práv a demokracie ve světě,“ uvedl jeden z autorů petice František Nejedlý.

Na náměstí s provokativní cedulí

Průvod dnes půjde z Palachova náměstí v Praze na náměstí Pod kaštany, kde organizátoři představí maketu cedule s názvem „náměstí Borise Němcova“. Příchod k ambasádě očekávají kolem 18:15.

Němcov byl ruským vicepremiérem v letech 1997-98 za prezidenta Borise Jelcina. Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal mimo jiné organizovat pouliční protesty proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Za účast na těchto akcích byl několikrát zatčen a uvězněn.

Němcov prý připravoval knihu Putin a válka

Němcov kritizoval Kreml za zhoršující se ekonomickou situaci, korupci či za angažmá Ruska v konfliktu na Ukrajině. Údajně připravoval knihu Putin a válka o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východní Ukrajině na straně proruských separatistů. Zavražděn byl před demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině, která se měla konat 1. března. V den vraždy Němcov poskytl rozhovor ukrajinskému rádiu o připravované akci.

Jeho památku si dnes připomnělo zhruba 7500 lidí, kteří se zúčastnili pochodu Moskvou. Organizátoři chtěli demonstrací kromě dosud neobjasněné vraždy Putinova kritika Němcova upozornit i na porušování svobody slova a shromažďování v Rusku. Moskevská radnice zakázala, aby se demonstrace konala přímo na místě politikovy vraždy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …