Pražská ČSSD nesouhlasí s pravidly privatizace tisíců bytů

27.05.2012 11:11

Pražská ČSSD nesouhlasí se záměrem privatizace bytového fondu Prahy tak, jak jej navrhuje současné vedení radnice. Důvodem je skutečnost, že předložený materiál neřeší účelové vázání výnosů z privatizace na zajištění sociálního bydlení pro ty občany, pro které je samostatné bydlení v současné době téměř nedostupné.

Pražská ČSSD nesouhlasí s pravidly privatizace tisíců bytů
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Členové pražské ČSSD Jan Smetana, Jiří Bodenlos a Petr Lachnit

Zastupitelstvem hlavního města Prahy byly v týdnu schváleny podmínky pro privatizaci městských bytů, konkrétně 3855 bytů zejména v panelových domech. Prodávány by měly být především celé domy a to za tím účelem založeným bytovým družstvům. ČSSD hlasovala proti, ačkoliv celý návrh privatizace městských bytů byl již dříve připravován současným předsedou pražských zastupitelů za ČSSD Petrem Dolínkem. Vysvětlení této změny postoje je prý potřeba hledat v detailu, který se do současného návrhu dostal jakoby nepozorovaně, který však může rozhodovat o osudu až 4 miliard korun.

Počet bytů, způsob prodeje bytovým družstvům a další podmínky zůstaly až na drobné detaily v souladu s tím, co měla v plánu původně i ČSSD. Avšak na první pohled nepatrná, ovšem velmi důležitá a v mnohém rozhodující změna se udála v části podmínek o účelovém určení prostředků získaných z privatizace.

"V původním návrhu, na kterém jsem jako radní pro bytovou oblast v loňském roce pracoval, bylo jasně zakotveno, že finanční prostředky z prodeje těchto bytů budou použity na sociální bydlení, tedy na byty pro seniory a startovací byty pro mladé rodiny,“ vysvětlil pro naši redakci Petr Dolínek. Zastupitel za ČSSD a bývalý předseda výboru pro bydlení Roman Petrus dodal: "Nemůžeme se smířit s tím, že podle dnes nastavených podmínek může nakonec hlavní město Praha klidně několik miliard z předpokládaného výnosu privatizace využít pro jiné účely, než je zajištění sociálního bydlení.“

reklama

autor: tan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …