Pražská TOP 09 a ODS se pokusí svrhnout primátorku Krnáčovou

13.04.2015 14:31

Opoziční zastupitelé TOP 09 a ODS se pokusí na úterním mimořádném jednání zastupitelstva svrhnout primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO). Důvodem je její vyjednávání o právním zastoupení Prahy v kauze Škodova paláce, kdy se na něm domlouvala s majitelem paláce, firmou Copa retail. TOP 09 na Krnáčovou již podala trestní oznámení. Ke svržení primátorky potřebují v 65členném zastupitelstvu většinu, dohromady však mají pouze 23 hlasů. Krnáčová své pochybení odmítá.

Pražská TOP 09 a ODS se pokusí svrhnout primátorku Krnáčovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

TOP 09 v uplynulých dnech jednala nejen s opoziční Českou pirátskou stranou (Piráti), ale také se zástupci vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN). "Jednali jsme zejména s radními, neboť ti byli při schvalování výběru kanceláře paní primátorkou uvedeni v omyl, když jim zamlčela vyjednávání s Copa retail," řekl dnes ČTK předseda klubu TOP 09 Václav Novotný. Průběh jednání a jeho výsledek ale nechtěl komentovat, pouze uvedl, že TOP 09 nejednala s komunisty, kteří jsou rovněž v opozici. 
   
Krnáčová s majiteli Škodova paláce, firmou Copa retail, tajně řešila právní zastoupení Prahy ve sporu o nájemné, které s majitelem paláce město vede. Praha si měla najmout některou z doporučených právních kanceláří, což se nakonec stalo. Krnáčová své pochybení odmítla a radním předložila materiál, kterým město před dvěma týdny rozvázalo smlouvu s vybranou advokátní kanceláří. 
   
Jak úterní jednání zastupitelů dopadne, není jasné. Vzhledem k tomu, že vládní koalice má většinu 33 hlasů, nemusí být vůbec schválen program schůze, která tak bude ukončena. Další možností je, že program projde a následně se bude hlasovat o odvolání Krnáčové. Zda by se v případě jejího odvolání a rozpadu koalice TOP 09 chtěla dostat do vedení města a obsadit křeslo primátora, nechtěla dnes TOP 09 komentovat. "To by bylo jen čistě hypotetické předjímání, také se může stát, že bude odvolána, ale rada bude dál fungovat jako desetičlenná a bez primátora," řekl Novotný. 
   
Palác si Praha pronajala v roce 2006 na 20 let. Nájemné bylo sjednáno na 200 milionů korun ročně, Prahu tak dosud stál pronájem přes 1,5 miliardy. Nájemné ale považuje za předražené a u soudu se zatím neúspěšně domáhala snížení. Smlouvu město uzavřelo v éře primátora Pavla Béma (ODS). 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …