Pražská TOP 09 slibuje při volebním úspěchu dostavbu metra D

17.09.2014 18:25

Praze vládnoucí TOP 09 chce v případě volebního úspěchu pokračovat v přípravě stavby metra D do Písnice. Podle primátora Tomáše Hudečka je metro D prioritou. Na další velké stavby podle něj nebude. V městském rozpočtu bude na investice ročně zbývat mezi pěti až šesti miliardami korun. Peníze půjdou na stavbu záchytných parkovišť, jeslí a školek, uvedl primátor, který Prahu vede více než rok.

Pražská TOP 09 slibuje při volebním úspěchu dostavbu metra D
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak metra projíždějící stanicí

Metro D povede ze stanice Náměstí Míru přes Pankrác až do Písnice a vyjde na 60 miliard korun. Podle primátora bude muset přispět stát. Praha sama na tak velký projekt peníze mít nebude, ročně hospodaří s rozpočtem 44 miliard korun, letos plánovala na investice 10,08 miliardy korun. První část metra by se mohla začít budovat v roce 2017. Praha se minulými rozhodnutími z éry primátora Pavla Béma (ODS) finančně vyčerpala, mimo jiné stavbou tunelového komplexu Blanka, prodloužením metra A do Motola nebo investicemi v oblasti IT. Problematická karta Opencard, o jejímž osudu se diskutuje už několik měsíců, stála 1,35 miliardy korun.

TOP 09 v roce 2010 v Praze pod vedením někdejšího guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy zvítězila

Pražská TOP 09 mimo jiné slibuje, že bude dál jednat se státem o železničním propojení s ruzyňským letištěm. Chce pokračovat v přípravě nového metropolitního plánu. Hotov by měl být příští rok. Zaměří se na obnovu významných parků a náměstí. „V příštím volebním období chceme ve spolupráci s Prahou 1 dokončit revitalizaci Vrchlického sadů - tedy prostoru kolem Hlavního nádraží, které je jednou z bran do města," tvrdí Hudeček. Do roka by měla být schválena změna územního plánu, která počítá se zavedením tratě na Václavské náměstí, jež by se také mělo dočkat obnovy.

TOP 09 v roce 2010 v Praze pod vedením někdejšího guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy zvítězila. Koalici ale nakonec uzavřely ČSSD a ODS. TOP 09 se k vládě dostala až po rozpadu původní koalice v listopadu 2011. Tehdy se dohodla s ODS. Spolupráce vydržela jen do konce května 2013. Od té doby vládne TOP 09 sama s podporou ČSSD.

O křesla v zastupitelstvu hlavního města se v podzimních volbách utká rekordních 31 uskupení, což je o osm více než před čtyřmi lety. Mezi nováčky, kteří se chtějí do zastupitelstva dostat, patří kromě hnutí ANO také například Úsvit přímé demokracie, hnutí Pro Prahu, Občanská konzervativní strana nebo Demokraté Jana Kasla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…