Pražská čtvrť shání sedm milionů. Musí vracet dotaci

23.01.2017 21:35

Praha 7 musela vrátit sedm milionů z dotace na tepelná čerpadla pro základní školu na Ortenově náměstí. Zakázka z roku 2009 za 22 milionů korun byla podle současného místostarosty Pavla Vyhnánka (Praha 7 sobě) zmanipulovaná. Projektová dokumentace vznikla ještě před vypsáním veřejné zakázky, projektantem a zhotovitelem byla jediná firma. Další kroky rada městské části zváží, peníze chce ale od viníků získat. Zastupitelé dnes problém vzali na vědomí.

Pražská čtvrť shání sedm milionů. Musí vracet dotaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle Vyhnánka vědomě manipulovali předinvestiční fázi, investiční i provozní. „Odpovědnost nese každý člen rady, každý zastupitel, který o tom věděl,“ řekl na jednání zastupitelstva starosta Jan Čižinský (KDU-ČSL/Praha 7 sobě). Podle něj měli projekt reklamovat.

Starostou byl od roku 2006 Marek Ječmének, místostarosty Josef Neuberg a Tomáš Kaštovský (všichni ODS). „Chápu, že stalo módním se po nás – zastupitelích za ODS – vozit. Optikou roku 2016 se snadno hovoří o tom, jak se to dalo udělat lépe,“ řekl na jednání zastupitelstva Kaštovský, který je současným zastupitelem. Městské části se podle něj podařilo získat v té době mnoho dotací.

Peníze městská část získala z operačního programu Praha - Konkurenceschopnost. Podle Vyhnánka jeden z auditů uvádí, že čerpadla nespolupracovala s otopným systémem a škola v důsledku toho zaplatila za energie víc než před instalací čerpadel.

Magistrát v roce 2015 udělil městské části pokutu, ta se proti ní snažila odvolat. Před deseti dny podle Vyhnánka peníze magistrátu zaplatila. Peníze chce radnice od zodpovědných osob získat, zatím ještě neví, jakou formou. „Ponechávám na českém státě, jestli po nich bude požadovat i zbytek,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…