Pražská kavárna prý zapláče

27.10.2015 8:41

Pražská kavárna zapláče, píše v souvislosti s polskými volbami ekonom Vladimír Pikora. „Očekávám, že ve všech volbách v Evropě v nejbližších letech zvítězí ti, kteří budou proti imigrantům,“ konstatuje po vítězství strany Právo a spravedlnost v polských parlamentních volbách. „Kdo je pro imigranty, končí,“ uvádí „polskou lekci“.

Pražská kavárna prý zapláče
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Anketa

Co s členstvím České republiky v EU?

5%
95%
hlasovalo: 12257 lidí

Právo a spravedlnost se v Polsku stane nejsilnější stranou od roku 1989. „Pro mě je zajímavé, že by mohla vládnout jen jedna strana, což by odbouralo u nás tak známý boj uvnitř koalice. Na druhou stranu vyhrála strana, který má podle mě ‚divný‘ – rozumějme dosti nečitelný – ekonomický program.  Na jednu stranu je pravicová, když nechce zavádět euro, na druhou stranu je levicová, když chce speciální daň pro banky a pro supermarkety a chce zvyšovat dávky chudým,“ píše Pikora.

Původní text Vladimíra Pikory ZDE.

Podle něj zároveň strana navrhuje něco děsivého. „Chtějí, aby centrální banka podpořila hospodářství napumpováním peněz do ekonomiky, a to v rozsahu 350 miliard zlotých, což je zhruba 20 % HDP. To je asi, jako kdyby ČNB měla do ekonomiky napumpovat necelý bilion korun! To je pro Polsko nikoliv šance, ale naopak obrovská ekonomická hrozba. Hrozilo by ohromné předlužení domácností, nestabilita,“ varuje. Ekonomický program však podle Pikory nebyl tím, co straně vyhrálo volby.

„Vyhráli proto, že byli proti imigrantům a hráli na národní kartu. Tvrdili, že imigranti ohrozí polský katolický způsob života a že chtějí aktivní zahraniční politiku. Jinými slovy, polské kývání na kvóty už nebude, strana Slovensko v odporu proti kvótám jasně podpoří. Navíc bude tvrdě vystupovat proti Rusku, takže rušení protiruských sankcí bude komplikované,“ uzavřel svůj blog na serveru Aktuálně.cz.

A své k vítězství strany Právo a spravedlnost uvedl také europoslanec Jan Zahradil (ODS) na svém facebookovém profilu. „To Polsko, to je masakr eurohujerů. Drtivě prohrála strana stávajícího ‚europrezidenta‘ (!) - tj. předsedy Evropské rady – Tuska. Jestli někdo dosud nechápal, že ve střední Evropě se vztah k EU definitivně otočil, teď to snad pochopí,“ uvedl Zahradil s tím, že nyní očekává větší orientaci Polska na USA a NATO, menší poklonkování před Bruselem a Berlínem a silnější postoj vůči Rusku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…