Pražská neziskovka otevřela severočeské noviny a toto se dočetla o Romech

26.07.2016 16:38

Multikulturní centrum v Praze (MKC Praha) zjistilo, že severočeská média referují o Romech veskrze negativně, přičemž se u toho dopouští řady přešlapů. Na základě tohoto zjištění uspořádalo experiment, v němž zjišťovalo, jak by lidé reagovali, kdyby se takovým způsobem informovalo o Češích.

Pražská neziskovka otevřela severočeské noviny a toto se dočetla o Romech
Foto: Daniela Černá
Popisek: Romské protesty v Ostravě

Analýza o způsobu zobrazování Romů v lokálních severočeských médiích dle MKC Praha potvrzuje spojitost mezi dlouhodobě převládajícím negativním postojem k Romům na straně veřejnosti a obrazem Romů podávaných médii. Averze se prý přitom projevuje jak v textech novinářů, tak i v diskuzi pod nimi.

Média se při informování o Romech dle zjištění neziskové organizace dopouští řady přešlapů. V článcích prý můžeme narazit na polopravdy, vyložené nepravdy, užívají se zavádějící slovní spojení, hodnotící či emocionálně zabarvené výroky. Média údajně také hojně citují názory širokého spektra dotazovaných, z nichž se mnozí vyjadřují negativně, rasisticky či šíří nesmyslné mýty. Romové samotní mají ovšem jen minimální prostor k vyjádření.

Multikulturní centrum na toto konto upozorňuje, že média čtenáře neznalého mediálního provozu mohou uvést v omyl a negativně ovlivnit jeho smýšlení o Romech. Frustrace, kterou toto generuje, může být dle organizace živnou půdou pro latentní a mnohdy i otevřený rasismus.

Vybrané titulky z místních novin na severu Čech („Rozvětvená cikánská rodina dokáže otrávit bydlení v celém domě“ či „Slušní lidé Romy do domu nechtějí“ atd.) pracovníci MKC Praha ukázali několika děčínským Romům. Ti neskrývali své pohoršení. „Cítím se jako odpad,“ uvedla jedna z žen. „Připadá mi, jako bychom byli to nejhorší, co tu v republice máme,“ přidala se další. Jiná zase ujišťovala, že ona i její rodina žijí úplně normální život.

Následně MKC Praha titulky otočila tak, aby to vypadalo, že se negativně informuje o Češích. „Jak dlouho budeme ustupovat českému teroru? Romské noviny požadují řešení české otázky!“ stálo kupříkladu ve smyšleném občasníku „Romský princip“, s nímž se MKC Praha vydala do ulic. „Je to takový blbý no…“ reagoval oslovení kolemjdoucí. „Taková diskriminace. Přijde mi, že Češi hodně diskriminujou,“ myslí si nejmenovaný mladík. „Asi by se tak psát nemělo,“ konstatoval jiný oslovený.

„Nedělejme druhým to, co by vadilo nám,“ apeluje Multikulturní centrum Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…