Pražská opozice požádala o svolání mimořádného zastupitelstva. Pokusí se sesadit Krnáčovou

01.04.2015 11:27

Pražské opoziční strany TOP 09 a ODS dnes podaly žádost o svolání mimořádného zastupitelstva, na kterém se chtějí pokusit o sesazení primátorky Adriany Krnáčové (za ANO). Na dotaz ČTK to řekl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Václav Novotný. Primátorka podle nich pochybila, když s majiteli Škodova paláce tajně řešila právní zastoupení Prahy ve sporu o nájemné v paláci. TOP 09 kvůli tomu už v úterý podala trestní oznámení. Primátorka musí ze zákona svolat zastupitelstvo do 15 dnů.

Pražská opozice požádala o svolání mimořádného zastupitelstva. Pokusí se sesadit Krnáčovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová

TOP 09 a ODS mají společně 23 hlasů. Pro odvolání primátorky potřebují v 65členném plénu sehnat nadpoloviční většinu. Spolu s dalšími opozičními stranami by TOP 09 a ODS dostatek hlasů neměly. Novotný řekl, že o podpoře budou vyjednávat dalšími zastupiteli. Zástupci koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) ale v úterý deklarovali, že primátorka má jejich podporu.

TOP 09 vyzvala v pondělí primátorku k demisi. Z omylem zveřejněné korespondence mezi primátorkou a jednatelkou společnosti Copa Retail, která je majitelem Škodova paláce, totiž podle TOP 09 vyplynulo, že Praha vybírala právníky na doporučení protistrany. Porušila tím prý zákony i zájmy hlavního města. Primátorka kritiku odmítla, výběr právníků byl podle ní naprosto transparentní. Rada přesto v úterý smlouvu s právní kanceláří zrušila.

Město platí za pronájem Škodova paláce ročně 200 milionů korun. Nájemné považuje za předražené a u soudu se zatím neúspěšně domáhá jeho snížení. Smlouvu město uzavřelo v éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS) a následně se do Škodova paláce sestěhovala většina úředníků magistrátu.

 


 

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …