Pražské ANO a ČSSD chtějí pokračovat v koaliční spolupráci

02.11.2015 22:17

Pražské ANO a ČSSD chtějí pokračovat v koaliční spolupráci. Jejich zástupci se na tom dnes shodli. Sestavili priority, mimo jiné schválení rozpočtu na příští rok, analýzu městského majetku a nový systém rozdělování peněz městským částem. ČTK to řekli radní Radek Lacko (ANO) a náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Pražské ANO a ČSSD chtějí pokračovat v koaliční spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zastupitelé hlavního města Prahy

Nadále budou hledat partnera, se kterým by získali v zastupitelstvu většinu. Jednat chtějí jak s Trojkoalicí, tak s dalšími stranami. Které z opozičních uskupení by přicházelo v úvahu, se podle Lacka zatím neřešilo.

Koaliční krizi odstartovalo odvolání čtyř radních. Od té doby se scházely vyjednávací týmy ANO, ČSSD a Trojkoalice, které se měly pokusit rozhádanou koalici smířit. Poslední páteční jednání skončilo odchodem Trojkoalice. U jednacího stolu nechtějí být bez účasti primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Primátorka je podle oficiálního prohlášení nemocná. Spekuluje se ale o tom, že ji chce nejednotný zastupitelský klub ANO odstavit od moci. To ovšem Lacko odmítá. "Dnešním usnesením deklarujeme jednotu," uvedl. Primátorka se ale ani tentokrát jednání neúčastnila. Její nemoc prý trvá.

V zastupitelstvu je osm zastupitelských klubů. Možností, jak sestavit vládu, je tak řada - od té, že se udrží současná koalice, která projde pouze personální obměnou, až k možnosti, že bude domluvena nová koalice s některou z opozičních stran. Případně si může koalice vyjednat tichou podporu opozice pro menšinovou vládu.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO od podzimních voleb 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…