Pražské Protonové centrum uzavřelo smlouvu s norskou národní pojišťovnou

16.12.2016 14:20

Norské zdravotní instituce a státní nemocnice prostřednictvím svých regionálních poboček národní zdravotní pojišťovny svěřily norské onkologické pacienty do péče lékařů Protonového centra v Praze. Uzavřením čtyř individuálních smluv tím Norsko urychlilo a zjednodušilo přístup svých občanů k protonové léčbě.

Pražské Protonové centrum uzavřelo smlouvu s norskou národní pojišťovnou
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

Norští pacienti tak od ledna 2017 mají zajištěnu nejmodernější radioterapeutickou léčbu v Protonovém centru v Praze, bez zbytečné administrativy. Přesná diagnostika, kterou disponuje Protonové centrum v Praze a včasná léčba je totiž jedním ze základních úspěchů léčby onkologických onemocnění vůbec.

Při příležitosti uzavření smlouvy s norskou státní pojišťovnou navštívila Protonové centrum mimořádná a zplnomocněná velvyslankyně Norského království paní Siri Ellen Sletner. Společně se svým doprovodem, poradcem pro komunikaci a Norské fondy panem Terje B. Englundem si prohlédla centrum, seznámila se s týmem lékařů a fyziků, měla příležitost setkat se i s pacienty. Ocenila profesionalitu českých odborníků, kteří jí seznámili s výsledky protonové léčby, a dodala: „Mám radost, že se norští pacienti budou moci léčit v nejmodernější klinice v Evropě.‘‘

Největší výhodou protonové léčby je její přesnost, díky které je ozářen pouze nádor a okolní tkáně a kritické orgány jsou tak ochráněny od zbytečného ozáření. Pacient tak profituje z fyzikální podstaty protonu, který dokáže zacílit pouze místo nádoru, což eliminuje vedlejší účinky, tak často spojené s běžným ozařováním.

Norská pojišťovna uzavřela smlouvu pro celkové spektrum diagnóz léčených protony v Česku. Ředitelka Protonového centra Iva Taťounová k tomu dodává: „Léčba protony je prokazatelně úspěšná pro nádorová onemocnění dětí, ale i dospělých. Je vhodná pro nádory mozku, hlavy a krku, jícnu, plic, prsou, lymfomy a prostaty, kde dosahujeme 97% úspěšnosti. Všem českým pacientům je dnes dostupná a ze zákona ji hradí zdravotní pojišťovny, včetně VZP.“

Kromě českých pacientů jsou klienty Protonového centra především Slováci, Angličané a Poláci. Obecně platí, že o úspěchu léčby rozhoduje především to, aby pacient přišel včas. „Smlouva s norskou pojišťovnou zajistí pacientům rychlý nástup do Protonového centra, a tím se zvýší nejen jejich šance na vyléčení, ale i na kvalitní život po léčbě“, dodává Taťounová. Situace v Čechách je k pacientům oproti minulosti mnohem vstřícnější. V září 2015 byla protonová léčba uzákoněna jako hrazená z veřejného zdravotního pojištění, od ledna 2016 je součástí Vyhlášky Ministerstva zdravotnictví a od července 2016 protonovou léčbu v PTC hradí i VZP na základě uzavřené smlouvy. Všechny české zdravotní pojišťovny si za čtyřleté období klinického provozu ověřily benefity protonové radioterapie, kterou jejich klienti v Protonovém centru v Praze podstupují.

„Dlouhodobé zkušenosti z klinického provozu a naše excelentní výsledky jsou důvodem, proč Norsko zvolilo pro svoje klienty  pražské Protonové centrum a to u celého spektra indikací, včetně prostaty a nádorů prsu“, okomentoval rozhodnutí norské zdravotní pojišťovny primář PTC MUDr. Jiří Kubeš. Lékaři Protonového centra, kteří mají zkušenosti jak s fotonovou tak s protonovou terapií zároveň disponují programy, které dokáží vytvořit oba druhy ozařovacích plánů, fotonový i protonový a jako jediní mohou přesně posoudit vhodnost a výhody protonové léčby oproti běžným metodám. Norské instituce společně s norskými státními nemocnicemi tak svěřili péči o své pacienty do rukou těch nejpovolanějších.

Komerční článek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…