Pražské arcibiskupství je na nohou. Zvedla ho slova Miloše Zemana o kardinálu Tomáškovi

11.04.2017 15:50

Server iDnes.cz se zaměřil na výrok prezidenta Miloše Zemana, jenž minulý týden připsal kardinálu Františku Tomáškovi zesnulému v roce 1992 jeho údajný příslib. Výrok se týkal církevních restitucí a ohradilo se proti němu pražské arcibiskupství.

Pražské arcibiskupství je na nohou. Zvedla ho slova Miloše Zemana o kardinálu Tomáškovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Prezident Miloš Zeman totiž minulý týden uvedl, že Tomášek v minulosti přislíbil, že církev už nebude žádat o další restituce. Arcibiskupství však tvrdí, že je to lež. Server iDnes.cz pak přišel na to, že stopy k původu výroku směřují k zástupcům KSČM a k jedné chybné interpretaci z roku 1992. 

Konkrétně jde o slova ve znění: „To je poslední nárok, který církev vznáší.“ Měl je pronést Tomášek v souvislosti s církevními restitucemi, a to v roce 1991. Zeman ani nebyl první, kdo by Tomáškovi výrok připisoval, v minulosti jej například ke kardinálovi přiřazovala spisovatelka Lenka Procházková, jež proti církevním restitucím dlouhodobě bojuje. 

Výrok také hojně používali komunisté. Podle všeho jej také mělo zveřejnit Rudé právo v roce 1992. „Když v loňském roce projednával parlament novelu zákona o úpravě některých majetkových vztahů řeholních řádů a kongregací a arcibiskupství olomouckého, prohlásil tehdy místopředseda federální vlády Jozef Mikloško, že je to poslední iniciativa vlády ohledně restitucí majetku církví,“ píše se. O dva týdny později však byl výrok uváděn na pravou míru – Mikloško měl prý na mysli poslední iniciativu v restituci řeholních řádů a kongregací. 

Jenže výrok podle serveru iDnes.cz nikde k dohledání není. „Případ tak připomíná ‚kauzu Peroutka‘, v níž šlo o to, že prezident Miloš Zeman přisoudil známému novináři Ferdinandu Peroutkovi autorství článku ‚Hitler je gentleman‘. Text není v archivech, podle historiků i znalců Peroutky neexistuje. Zeman se ale odmítl omluvit, i když mu to nařídil soud,“ konstatuje server. 

Církev se pak proti Zemanovým slovům ohrazuje. Navíc Tomášek v té době již nebyl arcibiskupem, takže případně mohl pronášet jen své osobní názory, nikoliv závazná stanoviska. 

  • Původní text ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…