Pražské arcibiskupství už uzavřelo stovky dohod o vydání majetku

27.08.2014 17:08

Pražské arcibiskupství má k polovině srpna 221 uzavřených dohod o vydání nemovitého majetku v rámci církevních restitucí. Celkově jde o 3626 parcel o souhrnné výměře 7869 hektarů. Původně arcibiskupství podalo výzvy týkající se třinácti tisíc parcel, tisíce jich tedy ještě zbývají.

Pražské arcibiskupství už uzavřelo stovky dohod o vydání majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Pražské arcibiskupství podalo do konce loňského roku 657 výzev včetně 33 žádostí o movitý majetek. Podle slov vedoucího restitučního oddělení Pražského arcibiskupství Petra Vyskočila bylo v zákonem dané lhůtě půl roku vyřízeno deset výzev.

Mezi nejznámějšími žádostmi, které arcibiskupství podalo, jsou ty o objekty na Pražském hradě. Měla by je ale vyřešit speciální dohoda s Kanceláří prezidenta republiky. Kontroverzní je i žádost o památkově chráněný Sázavský klášter, kterou už více než rok posuzuje Národní památkový ústav.

Arcibiskupství si už dříve stěžovalo, že nejsou dodržovány lhůty pro zpracování žádostí – v případě kláštera ale ústav argumentoval, že podané výzvy nebyly řádně vyplněné. Zpoždění v termínech podle Vyskočila nejsou aktem arogance úředníků, myslí si spíše, že je málo zaměstnanců pozemkových úřadů. „Osob, které jsou vyloženě proti, těch je opravdu minimum, si myslím," uvedl.

Z přibližně třinácti tisíc parcel, o které arcibiskupství žádalo, šlo ze 72 % o ornou půdu, louky a pastviny, lesních pozemků bylo osmnáct procent, dvě procenta byla zastavěná půda a rybníky tvořily jedno procento. Zastavěné parcely ale zahrnují i místa, kde dříve podle katastru stála stavba, ale dnes tam může být ruina nebo i vůbec nic. „Byly nám třeba vráceny dva pozemky s hájovnami v severních Čechách, kde už nestojí nic a je to zarostlé vegetací," popsal Vyskočil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …