Pražský kmotr Rittig si koupil tryskáč. Za jízdenky, podotýká bulvár

18.01.2012 9:55

Podnikatel a lobbista Ivo Rittig, který je označován jako jeden z pražských kmotrů, si pořídil po nemovitosti v Monte Carlu tryskáč. Píše o tom dnešní Blesk. Za letoun dal v přepočtu kolem sta milionů korun. Rittig je přitom podezřelý, že ve velkém profitoval na jízdenkách pro pražský dopravní podnik.

Pražský kmotr Rittig si koupil tryskáč. Za jízdenky, podotýká bulvár
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Nový stroj v Rittigově sbírce se  jmenuje Nextant 400 XT. „V tuhle chvíli ještě není vůbec jisté, jestli už je stroj v republice, ale Ritting se nijak netajil, že už ho koupil,“ řekl Blesku člověk z lobbistova okolí.

Letoun je podle zjištění bulvárního deníku deset let starý a repasovaný Hawker 400 XP, má nové motory i vnitřek kabiny. Pořizovací cena letounu se pohybuje kolem 3,9 milionu dolarů, což je 80 milionů korun. Ritting ale prý za něj dal víc.

Stroj přitom prý vlastní firma Rittig & Partners, což ostatně deníku potvrdil i sám podnikatel. A proč si letadlo pořídil? „Protože ho já, neb většinu roku trávím v Monaku, a moji spolupracovníci potřebujeme k práci,“ podotkl k tomu sám Rittig.

Podnikatel přitom podle Nadačního fondu proti korupci profitoval na pražském dopravním podniku. A to na tisku jízdenek. Firma Cokeville Assets z Britských panenských ostrovů přeposílala peníze na Rittigův účet na Kypru. Podle zjištění spolupracovníka fondu a bývalého ředitele tajné služby Karla Randáka transakce v roce 2007 dělaly 73 milionů korun. Vedle jízdenek šlo ale údajně i o obchody s naftou či s náhradními díly.

„Firma Cokeville byla mezičlánek mezi dodavatelem a městskou firmou. Rittig se brání, že na jízdenkách nice nevydělal. To, kdo má pravdu, je teď na policii,“ připomněl Blesk.

Za lístek na tramvaj letadlo?

„Profesí je obyčejný dojič. Jako první ale dokázal, že je možné na cizí lístek na tramvaj létat po světě vlastním tryskáčem,“ zdůraznil pak pro Blesk v jiném článku redaktor Oldřich Tichý v komentáři.

„Monacký občan a český vychcánek Ivo Ritting podojil podle všeho pražský dopravní podnik na každém ze stovek milionů lístků o 17 haléřů. Vyneslo mu to na vlastní letadlo. Mimo jiné,“ uvedl dále Tichý s tím, že ale policie léta mlčela. Přitom bylo již dlouho prý zřejmé, že Ritting a jeho konto na Panenských ostrovech tloustnou jen díky tomu, že on všelijak tahá za státní a městské cecíky.

Jenže i přestože  na vše upozornil vysloužilý špion, policie se prý neprobudila a Rittig tak dál "mlaská".

„Nezbývá než doufat, že se časem stane něco neuvěřitelného i pro Ivo Rittiga. Totiž že se na letadla létající z ruzyňského letiště bude dívat příštích pár let jen přes mříže z nedaleké věznice. A že si po propuštění koupí lístek na tramvaj, na kterém už nebude vydělávat žádný gauner,“ dodal Tichý v komentáři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…