Pražský magistrát vybral právníky pro zastupování ve sporu kvůli Blance

12.04.2016 11:08

Prahu bude ve sporu s firmou ČKD Praha DIZ kvůli stavbě tunelu Blanka zastupovat Advokátní kancelář Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. Za své služby dostane téměř 8,9 milionu korun bez DPH. Výběr kanceláře dnes schválili pražští radní. Firma se u arbitrážního soudu domáhá zaplacení více než 779 milionů korun. Tunel byl otevřen loni v září a stavba vyšla na více než 40 miliard korun.

Pražský magistrát vybral právníky pro zastupování ve sporu kvůli Blance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projížka tunelovým komplexem Blanka. Ten má být konečně otevřen tuto sobotu

Praha vypsala výběrové řízení, v němž hledala advokáty, letos v polovině března. Do soutěže se, podle dokumentu, který dnes schválili radní, přihlásil jediný zájemce, výše zmíněná advokátní kancelář.

ČKD Praha DIZ chce po městě 749,172 milionů korun kvůli tomu, že Praha byla při výstavbě v prodlení, čímž vznikl firmě podle jejího názoru nárok na dodatečnou platbu. Dalších více než 18 milionů si účtuje za výměnu kabelů, které poničily přívalové deště, a zhruba 11,59 milionu si nárokuje z titulu zádržného, tedy možnosti objednavatele zadržet část ceny díla.

Kvůli Blance se v minulosti odehrály dvě arbitráže, se stavební společností Metrostav o miliardové částky, s firmou IDS o stovky milionů. V obou případech soud firmám vyhověl.

Šestikilometrovým tunelovým komplexem každý den projede v průměru asi 60 000 aut. Doprava se po otevření tunelu zhoršila v Dejvicích a v Břevnově a na příjezdu od Strakonic.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…