Pražský novinář vyrazil do Ostravy vykládat, jak je tu ohrožena demokracie. Takto to dopadlo

23.11.2017 17:31

REPORTÁŽ „Myslím si, že v Česku nyní skutečně je ohrožena demokracie. Hnutí ANO totiž ovládlo značnou část parlamentu, vytvoří si svoji vládu, a to samé bude zřejmě platit i pro parlamentní výbory, které vlastně kontrolují a spravují naši společnost. Bohužel trend oligarchizace politiky není v současné době v Evropě výjimečný. Uvidíme, jak si s tím naše demokratické strany poradí,“ prohlásil na besedě v ostravském Knihcentru novinář a spisovatel Karel Hvížďala, který tem přijel prezentovat svoji poslední knížku s názvem Vlčice. Na besedě pak zazněly i další názory na výsledky parlamentních voleb i současnou situaci na české politické scéně.

Pražský novinář vyrazil do Ostravy vykládat, jak je tu ohrožena demokracie. Takto to dopadlo
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Novinář a spisovatel Karel Hvížďala v ostravském Knihcentru

Známý disident a publicista Hvížďala si tentokrát vzal jako námět pro své dílo pestré životy dvou známých československých celebrit – úspěšné herečky i političky Magdy Vašáryové a někdejší předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Ivy Brožové. Posledně jmenovaná dáma si především vysloužila pozornost veřejnosti i médií v roce 2006, když tehdejším prezidentem ČR Václavem Klausem byla odvolána ze svého předsednického postu. Jenže zkušená právnička Brožová podala proti tomuto verdiktu odvolání, na základě kterého Ústavní soud zrušil rozhodnutí tehdejší hlavy státu. „Porazila“ tak vlastně celý tým hradních advokátů. Druhému ohrožení své pozice čelila Iva Brožová na konci roku 2007, kdy na ni podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil kárnou žalobu za administrativní pochybení v účetnictví a měla zaplatit pokutu téměř 40 milionů korun. Iva Brožová tento krok opět označila za útok na nezávislost soudní moci a Vrchní soud v Olomouci žalobu v roce 2008 zamítl.

„Já jsem se vzepřela oproti oběma rozhodnutím také proto, jelikož zastávám názor, že rozsudek musí respektovat kromě litery zákona také obecnou spravedlnost. S tím má naše rodina i své smutné zkušenosti. Můj otec za války bojoval proti fašismu v Anglii, byl zajat a souzen za protektorátu jako vlastizrádce, a to stejné se pak opakovalo po nástupu komunismu. I když ty rozsudky byly zřejmě v souladu s tehdejší právem zmíněných totalitních režimů, byly určitě nespravedlivé. A ani dnes si prostě prezident nemůže dosadit na místo předsedy Nejvyššího soudu koho chce. To už také není demokratické,“ uvedla v Ostravě česká právní expertka Brožová, která byla za svůj celoživotní přínos české justici uvedena do Právnické síně slávy. Ta se také potom velmi osobitě vyjádřila k výsledku nedávných parlamentních voleb i k navrhovaným změnám v české Ústavě: „V Česku máme volební systém, který upřednostňuje pro vládnutí poměrné zastoupení více politických stran. Proto bych uvítala, aby šli do vládní koalice s Andrejem Babišem občanští demokraté, kterým to bylo také nabídnuto. Mohli by tak hnutí ANO hlídat, aby více dodržovalo demokratické principy. Pokud bude ale fungovat menšinová vláda, může jen horko-těžko něco nového nebo zásadního prosadit, což by mohlo poškodit vývoj celé společnosti. Jakmile se budou volby opakovat, zúčastní se jich ještě menší část veřejnosti než minule, protože se lidem určitě nebude líbit, že strana, která získala nejvíce hlasů, nedostala šanci vládnout.“

Iva Brožová pak v rámci diskuse zcela odmítla jakékoliv návrhy na úpravu české Ústavy. Vyjádřila se v tom smyslu, že tento základní společensko-právní dokument je zcela v pořádku, jen ho nesmějí zneužívat pro svoje specifické politické hrátky dosavadní čeští prezidenti, jako se to ale v posledních letech běžně děje.      

Česká média jsou teď prý pod velkým tlakem svých majitelů

Na rozdíl od svého hosta Ivy Brožové – daleko větší obavy o osud české demokracie projevil v Ostravě vzhledem k výsledku nedávných parlamentních voleb spisovatel Karel Hvížďala. „Myslím si, že v Česku je nyní skutečně ohrožena demokracie. Hnutí ANO totiž ovládlo značnou část parlamentu, vytvoří si svoji vládu, a to samé bude zřejmě platit i pro parlamentní výbory, které vlastně kontrolují a spravují naši společnost. Bohužel trend oligarchizace politiky není v současné době v Evropě výjimečný. Uvidíme, jak si s tím naše demokratické strany poradí. Bohužel 40 procent lidí k urnám nepřišlo, a když to pak celé přepočítáme, tak Babiše volilo asi 17 procent české populace, což je zoufale málo na to, aby ovládl tak velký veřejný prostor,“ konstatoval zkušený publicista, který je také zneklidněn vývojem v českých médiích.

Sám pracoval řadu let na vedoucích postech v prestižních vydavatelských domech v ČR. „V českých médiích je oproti vyspělým zemím dost nestandardní situace. Jako ve většině zemí nastal v médiích zmatek po rozšíření internetu a různých sociálních sítí. Pořádek, aby si čtenář mohl vytvořit věrohodný pohled na politickou situaci, by měla vytvářet elitní média. Jenže ta u nás padla do vlastnictví několika podnikatelů a už se jim nedá tolik věřit. Pokud ještě skupina ovlivněná Andrejem Babišem získá i televizi Novu, jak se o tom nyní spekuluje, bude to katastrofa. Veřejnoprávní média budou totiž novou vládou zřejmě rychle zlikvidována v podobě, jakou teď známe. Také zaměstnanci nejrůznějších českých novin či televizních stanic to nemají vůbec jednoduché. Na rozdíl od prestižních západoevropských médií, jako jsou například francouzský Le Monde či britský Daily Telegraph, tam pracuje několikanásobně méně lidí a je na ně vyvíjen obrovský pracovní tlak, a teď i od zaměstnavatelů, aby informovali určitým způsobem. A oni mají nelehké rozhodování, když přece musí živit svoje rodiny. Ti nejlepší z prestižních novin už odešli a působí nyní spíše jako publicisté na volné noze,“ dodal Karel Hvížďala.  

V kuloárech si pak několik návštěvníků postesklo, proč nepřijela do Ostravy i Magda Vášáryová, která by diskusi o současné politické situaci v Česku ještě více zatraktivnila.    
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…