Pražský pravoslavný kostel postříkali vzýváním Alláha a výhrůžkami smrtí. Do dvou let budeme schovávat kříže i u nás, obává se Petr Hampl

29.04.2017 9:46

Pravoslavný kostel na pražských Olšanských hřbitovech se stal terčem vandala. Zatím neznámý pachatel jej posprejoval nápisy v azbuce. Několik hodin předtím přitom na místě zasahovali muži zákona. Informuje o tom server TN.cz.

Pražský pravoslavný kostel postříkali vzýváním Alláha a výhrůžkami smrtí. Do dvou let budeme schovávat kříže i u nás, obává se Petr Hampl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz

Po neznámém pachateli, jenž poničil Chrám Zesnuté Přesvaté Bohorodice, nyní pátrá policie. Jak uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk, pachatel na kostel napsal nápisy Allahu Akbar či Smrt nablízku. Odhadovaná škoda činí padesát tisíc korun.

Původní text ZDE.

V noci, po níž se na chrámu nápisy objevily, přitom policie v blízkosti zasahovala. Jeden muž tam totiž házel boty po ikonostasu. Hlídka muže odvezla do nemocnice na ošetření. „Jestli má poškození kostela souvislost s ním, zatím nejsme schopni říct,“ uvedl Daněk.

K symbolice házení bot:

Sociolog a bývalý předseda Alternativy pro Českou republiku Petr Hampl má však o motivacích útoku jasno a poznamenal, že česká muslimská komunita překročila další čáru.

„Že se jednalo o útok právě na pravoslavný kostel, není náhoda. Zatímco katolický mainstream i téměř všichni protestanti už tiše akceptovali jako své nové poslání podporu islamizace země, pravoslavní se jednoznačně staví na odpor a snaží se i podporovat zbývající křesťanské komunity v islámských zemích. Muslimové se je tedy snaží zastrašit,“ myslí si Hampl.

Ten nyní očekává pštrosí postoj od církví i státní správy – při opakování útoků agrumenty, že na tom pořád nejsme tak špatně jako západní země – a v řádu let první pokusy odstraňovat kříže jako výraz boje proti islamofobii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…