Pražský radní během svého působení ušetřil holdingu stovky milionů

26.09.2016 8:18

Pražský radní Radek Lacko (ANO), který doposud zastával funkci předsedy představenstva společnosti Pražská plynárenská holding a.s., přechází do dozorčí rady společnosti Rozvojové projekty Praha, a.s., kde by se měl věnovat otázkám rozvoje Pražského výstaviště.

Pražský radní během svého působení ušetřil holdingu stovky milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní za ANO Radek Lacko

Mise radního Lacka v čele holdingu Pražské plynárenské trvala zhruba rok a půl. Do této funkce byl Radou hlavního města Prahy zvolen jakožto korporátní odborník s dlouholetou manažerskou praxí v bankovním sektoru.  Jeho angažmá v Pražské plynárenské lze hodnotit jako velice úspěšné, z pozice předsedy představenstva plynárenského holdingu radní Lacko prosazoval efektivní opatření, jenž skupině uspořila stamilióny. 
 
Pod Lackovým vedením se povedlo prosadit převedení akvizičního úvěru ze zastřešující společnosti Pražská plynárenská holding přímo na její dceřinou firmu Pražská plynárenská a.s., což umožnilo náklady financování ve výši 250 milinů korun započítávat do daňových nákladů a ušetřit tak rozsáhlé prostředky plynárenskému koncernu, potažmo Praze.
 
 
Při sjednávání dluhopisového programu společnosti Pražská plynárenská distribuce a.s. prosadil předseda představenstva holdingu právo takzvané call opce, tedy možnosti předčasného splacení dluhopisového programu. S využitím tohoto práva mohlo v září 2016 dojít k refinancování dluhopisového programu, čímž došlo k úsporám ve výši přibližně 130 milinů oproti původním podmínkám financování.
 
Lacko se zasadil i o změkčení požadavku financujících bank na omezení rozsahu vyplácených dividend. Otevírá se tak možnost pro Prahu získat v následujících letech dividendu ve výši až půl miliardy.
 
V návaznosti na jeho úspěšné angažmá na pozici předsedy představenstva holdingu Pražské plynárenské byl radní Lacko Radou hlavního města nominován do dozorčí rady společnosti Rozvojové projekty Praha, a.s., kde se bude zabývat rozvojem pražského Výstaviště, které v následujících letech čeká výrazná proměna.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…