Pražští radní schválili návrh rozpočtu na příští rok

02.12.2015 20:51

Radní hlavního města dnes schválili na mimořádném jednání návrh rozpočtu na rok 2016. Praha se tak vyhne rozpočtovému provizoriu, které jí hrozilo. Novinářům to řekli členové rady. Podporu rozpočtu ve znění odsouhlaseném radou slíbilo 34 z celkem 65 zastupitelů. Právě tím primátorka Adriana Krnáčová (ANO) podmiňovala dnešní schválení v radě.

Pražští radní schválili návrh rozpočtu na příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zastupitelé hlavního města Prahy

V návrhu Praha počítá s příjmy 43,6 miliardy korun a výdaji 58,7 miliardy, rozdíl město dorovná ze státních příspěvků. Slib, že podpoří návrh rozpočtu bez pozměňovacích návrhů, podepsali všichni zastupitelé za rozpadlou koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) a navíc jedna nezávislá zastupitelka.

"Rada návrh rozpočtu odsouhlasila a 17. prosince ho tak budeme moci schválit na zastupitelstvu. My jsme rozpočet prostě nechtěli dávat všanc k tomu, co se stalo na některých jednání zastupitelstva v minulosti, a aby tento dokument dopadl tak jako některé dokumenty," řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Rozpočet měl být v radě projednán již v úterý. Na popud ANO a ČSSD byl z programu jednání vyřazen - obě strany to zdůvodnily nedůvěrou v to, že Trojkoalice bude hlasovat pro rozpočet bez pozměňovacích návrhů. Trojkoalice toto podezření hned v úterý odmítla.

V návrhu Praha počítá s příjmy 43,6 miliardy korun a výdaji 58,7 miliardy

Kvůli sporům v rozpadlé koalici primátorka svolala dnes ráno předsedy zastupitelských klubů a hledala u nich podporu. Podporu rozpočtu nakonec podepsalo 34 zastupitelů, tedy o jednoho víc, než je pro schválení nutné. Kromě 17 členů ANO, osmi sociálních demokratů a osmi členů Trojkoalice svůj podpis připojila nezařazená zastupitelka Monika Krobová Hášová (bezp., dříve TOP 09). Podporu pak přislíbili i opoziční komunisté a piráti, kteří si ale kladli několik podmínek. Ani jedna z těchto stran pod dohodou podepsána není.

V návrhu Praha počítá s příjmy 43,6 miliardy korun a výdaji 58,7 miliardy, rozdíl má město dorovnat ze státních příspěvků. Na investice bylo v dokumentu vyčleněno 12,7 miliardy, tedy zhruba stejně jako letos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…