Pražští zastupitelé dnes udělali krok k dokončení Blanky

27.03.2014 11:50

Zastupitelé hlavního města dnes po dlouhé debatě napodruhé schválili seznam prací za zhruba 1,34 miliardy korun nutných k dokončení tunelového komplexu Blanka. Praha jej příští týden předloží rozhodčímu soudu. Bude se domáhat toho, aby soud uložil stavební firmě Metrostav povinnost dokončit stavbu a Praze povinnost za práce zaplatit, řekl náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09).

Pražští zastupitelé dnes udělali krok k dokončení Blanky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba tunelu Blanka

Zastupitelé minulý týden materiál v tajné volbě odmítli. Obávali se především trestní zodpovědnosti za problematickou stavbu. O Blance hlasovali vůbec poprvé. Koalice TOP 09 a ČSSD tehdy neměla dostatek hlasů. Hlasování se navíc odmítla zúčastnit opoziční ODS.

ODS stanovisko změnila

„Byť jsem k materiálu velmi kritický, jsem připraven ho podpořit," řekl dnes před hlasováním Rudolf Blažek (ODS). „Je třeba přijmout politickou odpovědnost, jinak vzniknou škody," uvedl Nouza.

Práce na klíčové dopravní stavbě, která má Prahu vyjít zhruba na 36 miliard korun, se kvůli neshodám mezi městem a Metrostavem zastavily loni v prosinci. Rozhodci od té doby řeší platnost smluv mezi městem a stavební firmou a částky, které jí Praha za už provedené práce dluží. Jde o 2,7 miliardy korun.

O zprovoznění tunelu se rozhodne příští týden

Rozhodci příští týden dostanou na stůl dnes schválený seznam prací nutných k dokončení Blanky. Rozhodnutí soudu podle Nouzy může otevřít cestu k dlouho odkládanému zprovoznění tunelu. Není jasné, jak daleko postoupí arbitři v otázce dlužné částky z minulosti.

Problematická stavba se původně měla otevřít na jaře. V současnosti vedení Prahy mluví o konci srpna nebo začátku září. Několikrát odkládaný termín zprovoznění Blanky závisí nejen na průběhu arbitráže. Metrostav, který stavbu přerušil loni v listopadu, už dřív uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvá několik měsíců. Další zdržení může přinést i fakt, že Praha zatím nemá dispečink, který má provoz v tunelu řídit. Z posudku z loňského roku vyplývá, že v případě dlouhodobého přerušení stavby může vzniknout roční škoda až 1,5 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…