Přeběhlíci by měli na svůj mandát rezignovat, domnívá se starosta Budek

16.09.2013 11:12

Několik sociálních demokratů přestoupilo v minulém volebním období k SPOZ. Jak velkou konkurencí jsou podle názoru Jaroslava Budka (ČSSD) pro stranu Zemanovci? Starostou je první volební období. Co považuje za své největší úspěchy a co je jeho prioritou do budoucna? Rozpovídal se také o investicích, životě v Otrokovicích a především o zdejší infrastruktuře.

Přeběhlíci by měli na svůj mandát rezignovat, domnívá se starosta Budek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Budek, starosta města Otrokovice

Pane starosto, do ČSSD jste vstoupil v roce 2006 a téhož roku jste se stal také zastupitelem města. Co považujete za své největší úspěchy a jaké plány máte do budoucna? Neuvažoval jste například kandidovat do vyšší politiky? Proč?

Určitě mi velká většina starostů potvrdí, že úspěch v naší práci má mnoho kamarádů a na neúspěch zůstanete sám. Ovšem obě strany mince mají svou hodnotu, jen je ji potřeba nalézt. Nicméně já vnímám svou práci starosty jako práci týmu, kde má každý své místo. Roli starosty spatřuji v řízení a koordinaci procesů probíhajících v tomto kolektivu. Neméně důležitou ne – li důležitější roli starosty spatřuji rovněž ve schopnosti najít témata, mít svou vizi a získat pro ni své spolupracovníky. Takže pokud budu popisovat tzv. své úspěchy, pak se jedná o úspěch celého kolektivu.

Otrokovice jsou průmyslovým městem s více než 18 000 obyvateli, prudce se rozvíjejícím ve třicátých letech minulého století budováním Baťových závodů. V současné době zde sídlí firma Continental Barum, která je ve Zlínském kraji největší a nejvýznamnější. V areálu této firmy rovněž ještě před nedávnem sídlila firma Mitas, vyrábějící pneumatiky pro zemědělské stroje. Této firmě však končila nájemní smlouva a vedení hledalo místo pro výstavbu nové výrobní haly. Hrozilo tedy, že Mitas z Otrokovic odejde a lidé z našeho města a okolí ztratí práci. Bylo vytipováno několik lokalit /průmyslová zóna v Holešově, Srbsko/. V této chvíli jsme vstoupili do jednání s vedením firmy a přesvědčili je, aby v Otrokovicích zůstali, byť v jiném průmyslovém areálu. Takto jsme v našem městě udrželi více než 400 pracovních míst v samotném otrokovickém Mitasu a dalších více než 200 míst ve Zlíně. Dalším. z mého pohledu rovněž významným úspěchem, je nastavení financování sociálních služeb v našem ORP. Dosáhli jsme toho, že většina obcí v našem obvodu participuje na financování sociálních služeb, když platba směřuje za konkrétním občanem jejich obce poskytovateli. Vedle těchto našich společných úspěchů bych ještě zmínil skutečnost, že se nám podařilo aktivizovat občany, kteří měli zájem rozvíjet kulturu v našem městě. Vznikla další občanská sdružení /fotografové a výtvarníci/ a společně s historiky jsme pro ně našli nové zázemí. Výsledkem pak je vybudování galerie, kterou otevřeme začátkem příštího kalendářního roku. Je rovněž potřebné zmínit prosazení vybudování kongresového sálu v Otrokovické Besedě a sportovního areálu v místní části Baťov.

Do budoucna plánujeme ve spolupráci s partnery vybudování nového vjezdu do průmyslového areálu Toma a tak významně odlehčit dopravní zatížení v našem městě.

Do vyšší politiky kandidovat nebudu, jsem spokojen s prací, kterou vykonávám. Obávám se, že k tomuto rozhodnutí mi chybí dostatečná motivace.

Jak velkým soupeřem je podle vás pro sociální demokracii SPOZ, ke které mimo jiné přešlo několik členů ČSSD? Jako jednoho z posledních lze zmínit senátora Jozefa Regece. A jak vy osobně na tyto přeběhlíky nahlížíte?

Vnímám, že tady názorově blízko vzniká suverénní strana a je na sociální demokracii, aby svou pozici obhájila, k čemuž jí budu ze všech sil pomáhat. Aniž bych personifikoval, obecně, napříč všemi stranami, vnímám přeběhlictví jako jev velmi negativní. Dovedu si představit, že v průběhu volebního období, může poslanec, či senátor změnit svůj názor na stranu, za kterou kandidoval a přejít ke straně jiné, nicméně by vždy mělo následovat složení mandátu.

Ředitelství silnic a dálnic ČR v závěru prázdnin dny ukončilo rekonstrukci silnice I/49 mezi částí Zlína Malenovice a Otrokovicemi. Ulehčí nová komunikace dopravě v Otrokovicích například od kamiónů či dopravních kolon? A co očekáváte od plánovaného obchodu?

Silnice I/49 má pro naše město strategický význam. Je to spojení s krajským městem a velká část obyvatel Otrokovic dojíždí do Zlína za prací. Realizace rekonstrukce této komunikace byla dlouhodobá a vyžadovala od řidičů velkou dávku trpělivosti. Nicméně v současné době již neztrácejí čas postáváním v kolonách při různých výlukách a jízda po této komunikaci je již plně komfortní. 

Dobudování jihovýchodní části obchvatu je pro nás velké téma. Když byla dokončena a zprovozněna severovýchodní část, Otrokovicím se výrazně ulevilo. Společně s dalšími dopravními opatřeními jsme docílili snížení intenzity dopravy ve městě, což mělo za následek rovněž snížení kolizních dopravních situací. Bohužel následným zpoplatněním této části obchvatu se nám značná část řidičů vrátila zpět do města. Nedokončení obchvatu Otrokovic rovněž znamená, že kamionová i osobní doprava směřující na jih, tedy směrem na Uherské Hradiště a Břeclav se nám vrací zpět do jižní části města a komplikuje dopravu na tak zvané kvítkovické křižovatce, kde se zvláště při dopravních špičkách doprava značně zpomaluje a komplikuje. Jak je zřetelné z uvedeného a s ohledem na bezpečnost silničního provozu, ochranu životního prostředí, efektivnější přepravu desítek tisíc obyvatel a zboží vnímáme dobudování chybějící části obchvatu jako klíčové.                                      

Jak se vyvíjí realizace cyklostezky z Otrokovic do Zlína? Jaké budou její náklady?

Pro projekt Regionální cyklostezka č. 471 – páteřní trasa Zlín – Otrokovice je zpracována projektová dokumentace a do konce roku proběhne výběrové řízení na dodavatele stavby. Pokud vše půjde bez komplikací a já tomu pevně věřím, budou stavební práce zahájeny v březnu, či dubnu příštího roku. Poprvé by se mohli občané po otrokovickém úseku cyklostezky projet v druhé polovině roku 2014. Předpokládám, že přibližně ve stejnou dobu budou finišovat stavební práce na úseku ze Zlína do Otrokovic a občané si budou moci projet celou cyklostezku Zlín - Otrokovice. Celkové náklady projektu jsou ve výši 17 milionů korun, dotace z ROP SM je necelých 14 milionů.

Jaké další investice čekají město v druhé polovině roku?

Ve druhé polovině letošního roku nás čeká ještě řada investic, které bychom chtěli realizovat. Některé jsou již před dokončením, s jinými teprve začínáme a jejich realizace se nám může přehoupnout do dalšího roku. K těm nejvýznamnějším patří rekonstrukce návsi v místní části Kvítkovice, modernizace přírodovědných učeben všech základních škol, které zřizujeme, celková rekonstrukce dětského dopravního hřiště, zlepšení tepelně technických vlastností ZŠ T. G. Masaryka, další úsek cyklostezky v blízkosti rekreačního areálu Štěrkoviště, další etapa rekonstrukce chodníků, zřízení městské galerie a turistického informačního centra, opravy protipovodňových zdí a rekonstrukce stupaček a bytových jader v domě pro seniory.

Jak byste charakterizoval život v Otrokovicích? Co občanům nabízí, a co se vy osobně snažíte dělat, aby lidé neodcházeli jinam?

Otrokovice ve srovnání s městy podobné velikosti dle mého nabízí vysokou kvalitu života v oblasti občanské vybavenosti i v možnostech bydlení. Město zřizuje sedm poboček mateřské školy, což znamená, že všichni zájemci o umístění dětí byli uspokojeni a tři školy základní. Ve městě má rovněž tradici střední školství v čele s gymnáziem, zájmové vzdělávání nabízí Dům dětí a mládeže Sluníčko, kulturu zabezpečuje a organizuje Otrokovická Beseda. Lékařskou péči najdou lidé na jednom místě na Městské poliklinice, sbory dobrovolných hasičů mimo skvěle fungující součinnost s profesionály při zásazích ve městě a okolí organizují pestrou spolkovou činnost. Široká nabídka je i v oblasti sportu. Na in-line dráze sportoviště umístěném v bezprostřední blízkosti největšího sídliště Trávníky se jezdí mistrovské závody. Sportovní areál Baťov využívají špičkové fotbalové kluby z celé republiky a zároveň je otevřen veřejnosti, vodní nádrž Štěrkoviště i městské koupaliště si oblíbily tisíce lidí. TJ Jiskra Otrokovice sdružuje dvacet tři oddílů, dále jsou zde dva fotbalové kluby, úspěšní florbalisté, kteří hrají nejvyšší soutěž a řada dalších. Na území města je dvacet sedm dětských hřišť vybavených pro různé věkové kategorie. Máme rovněž patnáct sběrných dvorů, což jinde ve srovnatelně velkých městech není běžné. O zeleň se v našem městě starají Technické služby města Otrokovice a je jistě i jejich zásluha, že bylo naše město vyhodnoceno v celostátní soutěži „Nejkrásnější město a obec Čech a Moravy“ na druhém místě, když získalo celkem 34 821 hlasů.

Takto bych asi mohl pokračovat dalším výčtem toho, co město nabízí svým občanům. Naším cílem je uspokojit všechny věkové kategorie, když například rodiče při narození dítěte obdrží tisíc korun a dalších 1 440 korun mohou ušetřit na poplatcích za provoz systému komunálního odpadu tím, že děti do tří let věku jsou od poplatku osvobozeny. Navíc zákonní zástupci takových dětí, mají sami úlevu ve výši padesáti procent. Podmínkou je sdílení společné domácnosti s dítětem. Pokud s dítětem osvobozeným od poplatku bude žít ve společné domácnosti matka i otec, mají na slevu nárok oba. Poplatek za komunální odpad je již několik let stejný, a to ve výši 480 korun ročně. Celkem tedy radnice poskytuje rodičům narozeného dítěte do tří let věku až 3880 korun. Dále můžeme rovněž nabídnout fungující systém poskytování sociálních služeb. Přesto musím přiznat, že počet obyvatel nám velmi mírně ubývá. Ročně se jedná o několik desítek občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…