Přechod z Opencard na papírové jízdenky by stál 16 milionů

28.05.2014 17:57

Praha si nechala vyčíslit náklady na případný přechod z karty Opencard na papírové jízdenky. Podle výpočtů dopravního podniku by vydání papírových průkazek a kuponů vyšlo na 16 milionů korun.

Přechod z Opencard na papírové jízdenky by stál 16 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Validátor karty Opencard

Výměna by se týkala 900.000 cestujících, zjistila ČTK z materiálu, který podnik zpracoval na žádost Prahy. Z podkladů zároveň vyplývá, že problematická karta Opencard už Prahu stála 1,35 miliardy korun. Vedení města zatím neúspěšně řeší, jak s projektem naložit dál. Vázáno je údajně nevýhodnými smlouvami z minulosti.

Dopravní podnik v materiálu vedení města upozornil na problémy spojené s případným přechodem na papírové jízdenky

Praha se snaží odkoupit práva a problematický projekt provozovat sama. Vlastníkem autorských práv je firma eMoneyServices (EMS), která žádá 500 milionů korun. Město ale požadavek považuje za nepřijatelný. Minulý týden oznámilo, že na něj nepřistoupí. Co bude dál, není jasné. Vedení Prahy v čele s primátorem Tomášem Hudečkem (TOP 09) mluví o otevřeném výběrovém řízení na „nové řešení". Zda jím bude nová karta, nebo třeba návrat k papírovým kuponům, prý zatím neví. EMS tvrdí, že pokud s Prahou nenajde shodu, mohou po 15. červnu nastat potíže, zejména s vydáváním nových karet.

Dopravní podnik v materiálu vedení města upozornil na problémy spojené s případným přechodem na papírové jízdenky. Všichni cestující budou muset navštívit výdejní místa, vyplnit potřebné dokumenty a dodat fotografie. „Předprodejní místa by patrně tento nápor nebyla schopna zvládnout," píše dopravní podnik.

Sporný projekt sice pochází z doby primátora Pavla Béma (ODS), problémy se zákonem mají ale úředníci a současné vedení. Policie kvůli Opencard stíhá část nynější i minulé rady včetně primátora Hudečka a bývalého primátora, poslance Bohuslava Svobody (ODS). Nedávno podala návrh na jejich obžalobu. V souvislosti s Opencard už bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu. Občanské iniciativy i média upozorňují, že skuteční strůjci kontroverzního projektu zůstávají nepotrestáni.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…