Přečtěte si, co je farmář Rada vlastně zač. Babiš ukázal dopis

25.10.2015 11:51

Na informace Deníku Referendum o tom, že firma Andreje Babiše spálila svému konkurentovi Bohumíru Radovi úrodu na poli, zareagoval Babišem vlastněný Agrofert tiskovou zprávou. Na její existenci upozornil sám ministr financí dnes dopoledne na svém facebookovém profilu.

Přečtěte si, co je farmář Rada vlastně zač. Babiš ukázal dopis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Firma Agro Jevišovice spadající do Babišova podnikatelského impéria zlikvidovala v rámci sporů o půdu totálním herbicidem úrodu svému konkurentovi. Babiš porušuje závazky, pod které se sám podepsal,“ napsal v červnu Deník Referendum.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka k tomu vydal obsáhlou tiskovou zprávu, v níž tvrdí, že obchodní spolupráce mezi společnostmi spadajícími pod Agrofert, a mezi firmami pana Rady začala v roce 2002 a již od počátku byly tyto vzájemné obchodní vztahy komplikované. „Varováním pro nás měly být už jeho dodávky kuřat do Kosteleckých uzenin, kdy dodával kvalitativně nejhorší kuřata ze všech našich dodavatelů a opakovaně se dostával do potíží s veterinární správou,“ píše například Hanzelka. V celé tiskové zprávě se snaží vykreslit postavu Bohumíra Rady v těch nejčernějších barvách. A kdyby mu jeho tvrzení nechtěl někdo věřit, přidává řadu odkazů na články v médiích, které o Radově hospodaření skutečně moc pěkně nepíšou.

Podle Hanzelky se Bohumír Rada dostal do obrovských dluhů svým špatným hospodařením. „Mezi jeho největší podnikatelské neúspěchy patřily riskantní ztrátové investice na Ukrajině, v Rumunsku a na Slovensku nebo nechvalně proslulý vysoce ztrátový chov dvou set krokodýlů nilských. Vzhledem k tomu, že pan Rada dlužil Agrofertu 250 milionů korun a další stamiliony korun dlužil bankám, neměli jsme jinou možnost, než společnost odkoupit a převzít,“ vysvětlil mluvčí Agrofertu.

Pokud jde o samotnou hojně medializovanou chemickou likvidaci úrody pana Rady, vysvětlení je prý velmi jednoduché. „Bohumír Rada neoprávněně obdělal pozemky, na které neměl užívací práva. Zjednodušeně řečeno – zasel na cizím poli, na našem. Možná schválně. Marně a opakovaně jsme projevili dobrou vůli a panu Radovi nabízeli za jeho rostliny finanční náhradu. Opakovaně nechtěl. Po vyčerpání veškerých snah najít řešení skutečně nezbyla jiná možnost, než cizí rostliny z našeho pole odstranit. Bylo to rozhodnutí vedení společnosti AGRO Jevišovice, nikoli ‚predátorské chování‘ majitele Agrofertu pana Andreje Babiše, jak pan Rada tvrdí. Andrej Babiš o tom vůbec nevěděl,“ vysvětluje Hanzelka.

A dodává, že Bohumír Rada v roce 1998 udělal to samé. „Podle svědků nechal zlikvidovat chemickým jedem úrodu konkurenčnímu zemědělci v katastru sousední obce Slup, panu Františku Svatbíkovi,“ dodal Karel Hanzelka.

  • Celý text tiskové zprávy Agrofertu je ZDE
  • Původní článek Deníku Referendum je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…