Přečtěte si, co prošlo v USA za třaskavý zákon. Týká se potravin

24.07.2015 18:02

Ve Spojených státech prošel zákon, který umožňuje korporacím neodtajnit obsah potravin. Legislativa nazývaná DARK Act neboli Akt Temnoty je vítězstvím korporátního vlivu a peněz, píše server Common Dreams.

Přečtěte si, co prošlo v USA za třaskavý zákon. Týká se potravin
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Dolní komora kongresu přijala ve čtvrtek zákon, který brání státu, aby mohl vyžádat označení geneticky upravených potravin. „Čin, který organizace pro práva spotřebitelů označily jako korporátní moc porážející právo Američanů vědět, co jedí.“

Zákon, kritiky nazývaný DARK Act, tedy „Deny Americans the Right to Know“, což znamená odepřít Američanům právo vědět, prošel na hlasy 275 ku 150. Podporovali jej výrobci potravin a mimo jiné i společnost Monsanto.

Zákon ruší nutnost výrobců potravin uvádět složení jejich výrobků, zabraňuje tak státům mít přehled o geneticky upravených plodinách a potravinách a veškerá značení budou čistě dobrovolná, jak informuje Wenonah Hauterová z organizace Food & Water Watch, která se stavila proti zákonu.

„Přijetí zákona je pokus Monsanta a jeho agroparťáků rozdrtit demokratickou možnost rozhodování milionů Američanů. Korporátní vliv vyhrál a hlas lidu byl ignorován,“ řekl Andrew Kimbrell, výkonný ředitel Center for Food Safety.

Ronnie Cummins, mezinárodní ředitel Organic Consumers Association, se nechal slyšet, že budou proti zákonu i nadále bojovat. „Jsme odhodláni zabránit této skandální, protispotřebitelské a protidemokratické legislativě v úspěchu,“ řekl a dodal, že plánují velké protesty a sjednocení celého spotřebitelského spektra vůči tomuto zákonu.

„Je na čase dohnat všechny členy kongresu k zodpovědnosti. Buď stojí na straně Monsanta a Big Food a podporují DARK Act, nebo stojí na straně drtivé většiny svých voličů a spotřebitelů,“ dodal Cummins.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …