Přečtěte si diskusi u Bangy a polibte si prdel, vzkázal obhájcům Ortelu Čech, který se vystěhoval do teplých krajin

30.11.2016 8:33

Manažer a konzultant v oblasti komunikace a marketingu Josef Bouška se s manželkou přestěhovali na Mauricius, protože nechtěli vychovávat syna v české společnosti, v níž míra xenofobie a nenávisti daleko přesáhly míru, kterou dokážou snášet. Dění v České republice ale Bouška stále sleduje a tak mu neunikly nenávistné reakce, které schytává hudebník Radek Banga za to, že se na Českých slavících vymezil proti skupině Ortel. Podle Boušky je nenávist důsledkem tolerance xenofobních postojů části české populace.

Přečtěte si diskusi u Bangy a polibte si prdel, vzkázal obhájcům Ortelu Čech, který se vystěhoval do teplých krajin
Foto: gipsy.cz
Popisek: Radek Banga alias Gipsy.cz

„Zatímco tupý ovce showbyznysu tleskaly fašounovi, ten, kdo se toho odmítl zúčastnit, má dnes v diskusi na svým FB 4500 nových příspěvků,“ všiml si Bouška. Zhruba třetina až polovina z nich dle jeho zjištění obsahuje rasismus nejhrubšího kalibru, jehož autory nejsou dle očekávání z valné většiny „vylepané lebky s kickboxerskou galerií v profilu nebo anonymní trollové“. V diskusi Bangovi nadává spíše běžný vzorek české populace, „taťkové s dětičkama, dámy s pejskama, valná většina hrdě se jménem a fotečkou“.

Bouška tento jev připisuje zvyšující se toleranci xenofobie v české společnosti. „Kdo chce střílet muslimáky a negry, neříká tenhle názor potichu po půlnoci v zaplivaným pajzlu, ale s chutí se pod něj veřejně podepíše,“ tvrdí manažer, který považuje za nutné rozumět nespokojeným lidem a chápat jejich pocit frustrace. Ale v okamžiku, kdy tím dotyční začnou omlouvat svoje nenávistné výlevy, by veškeré pochopení mělo jít dle něho stranou.  

„Tohle nezvládáme a z jednoho extrému, tj. jejich ignorování, se dostáváme k druhýmu, kdy jsme ochotný zaměňovat šovinismus za vlastenectví a xenofobii za ochranu kulturních hodnot,“ upozorňuje Bouška s tím, že „jakmile tyhle temný proudy jednou z tý láhve vytečou úplně, pojedou vlastním směrem a žádnej Zeman, Robejšek nebo mladej Klaus už je zpátky nenacpou, ani kdyby chtěli“.

„Takže za sebe vzkazuju všem hlasatelům porozumění pro xenofobní část naší populace: přečtěte si diskusi u Bangy a polibte si prdel,“ vzkázal Bouška do Česka. 

Anketa

Který středoevropský premiér je nejlepší?

1%
91%
6%
2%
hlasovalo: 13396 lidí

Plné znění Bouškova komentáře:

Každýmu, kdo se někdy viditelněji vyjádřil proti ultrapravici, následně psali náckové a obsah jejich vzkazů lépe nepublikovat. To, co se teď děje na FB profilu Radka Bangy, je ale něco jinýho. Banga alias Gipsy.cz se jako jeden z minima hostů Českýho slavíka na protest zvednul a odešel, když měl cenu přebírat Tomáš Ortel – dříve člen tvrdě neonacistických Conflict 88, dnes vlajkonoš český xenofobie. Zatímco tupý ovce showbyznysu tleskaly fašounovi, ten, kdo se toho odmítl zúčastnit, má dnes v diskusi na svým FB 4500 nových příspěvků. Zhruba třetina až polovina z nich rasismus nejhrubšího kalibru (viz vybraný příspěvky níže) – a až na výjimky ne od vylepaných lebek s kickboxerskou galerií v profilu nebo anonymních trollů obvyklých třeba v debatách o Rusku. Taťkové s dětičkama, dámy s pejskama, valná většina hrdě se jménem a fotečkou.

Bejt rasistou se stává in. Kdo chce střílet muslimáky a negry, neříká tenhle názor potichu po půlnoci v zaplivaným pajzlu, ale s chutí se pod něj veřejně podepíše. Do velký míry za to vděčíme názorům, jak je nutný xenofobii chápat a neodsuzovat, jak je to jen přirozený vyústění strachu z imigrantů a podobný žvásty. Tahle sbírka verbálního odpadu na Bangově profilu je daná strachem z čeho, rapujícího Roma? Realitou je, že pokud bereme jako přijatelnou část veřejný diskuse prezentovat každýho muslima jako ničitele evropský civilizace a každýho imigranta jako příživnickou bezpečnostní hrozbu, tak do "diskuse" řada lidí stejně integrálně zapojí vizi Romů jako podlidí nebo homosexuálů jako úchylů likvidujících spořádaný rodiny.

Rozumět nespokojeným lidem a chápat jejich pocit frustrace je nutný – ale přesně do momentu, kdy tím začnou omlouvat svoje nenávistný výlevy. Tohle nezvládáme a z jednoho extrému, tj. jejich ignorování, se dostáváme k druhýmu, kdy jsme ochotný zaměňovat šovinismus za vlastenectví a xenofobii za ochranu kulturních hodnot. Zabejvám se extremismem skoro 20 let a vidím, jak se hranice toho, co je společensky přijatelný, v průběhu let posouvá až k obzoru. A jakmile tyhle temný proudy jednou z tý láhve vytečou úplně, pojedou vlastním směrem a žádnej Zeman, Robejšek nebo mladej Klaus už je zpátky nenacpou, ani kdyby chtěli.

Takže za sebe vzkazuju všem hlasatelům porozumění pro xenofobní část naší populace: přečtěte si diskusi u Bangy a polibte si prdel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…