Před 15 lety podepsal Václav Havel přistoupení ČR k NATO

25.02.2014 9:57

V Trůnním sále Pražského hradu podepsal 26. února 1999 tehdejší prezident Václav Havel listiny o přistoupení České republiky k Severoatlantické alianci. Slavnostní akt tehdy narušil hlasitým pískáním aktivista Jan Křeček, který navíc zapálil kartičku s logem aliance.

Před 15 lety podepsal Václav Havel přistoupení ČR k NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: V budově Akademie věd proběhla vernisáž výstavy Sochařský portrét Václava Havla

O možnosti zapojení ČR do struktur Severoatlantické aliance se začalo diskutovat už krátce po listopadu 1989. Zpočátku nepanoval mezi politiky jednotný názor, ale členství v NATO si postupně získalo podporu rozhodujících politických sil. Na jaře 1994 se Česká republika připojila k aliančnímu programu Partnerství pro mír, o dva roky později pak čeští zástupci předali alianci dokumenty nutné k zahájení rozhovorů o plnohodnotném členství.

Madridský summit NATO v červenci 1997 rozhodl, že organizace bude v první vlně rozšířena o Česko, Maďarsko a Polsko. Ještě v prosinci téhož roku pak šestnáct členských zemí aliance schválilo vstupní protokoly, které byly ratifikovány během následujícího roku. Český parlament souhlasil s členstvím v NATO v dubnu 1998.

Členem aliance se Česko spolu s Maďarskem a Polskem stalo 12. března 1999 po předání ratifikačních listin ministryni zahraničí USA Madeleine Albright v americkém městě Independence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…