Před 15 lety začaly volby. Po nich se stal premiérem Vladimír Špidla

13.06.2017 9:38

Před 15 lety v pátek 14. června 2002 začaly dvoudenní volby do Poslanecké sněmovny, po kterých menšinovou vládu ČSSD (podporovanou ODS) vystřídala opět vláda koaliční, připomíná ČTK.

Před 15 lety začaly volby. Po nich se stal premiérem Vladimír Špidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Vítězní sociální demokraté pod vedením Vladimíra Špidly i její opozičně-smluvní partner ODS v porovnání s předchozím hlasováním v roce 1998 ztratili. Výrazně naopak vzrostl vliv komunistů. KSČM obsadila 41 křesel ve Sněmovně, téměř dvojnásobek předchozího stavu. Společně kandidující lidovci a unionisté měli 31 poslanců.

Vládní koalici s křehkou většinou 101 poslance nakonec (přes výhrady končícího sociálnědemokratického premiéra Miloše Zemana) sestavila ČSSD s KDU-ČSL a US-DEU. Na tomto půdorysu vláda fungovala celé následující čtyři roky, sociální demokraté ovšem vystřídali tři premiéry. Po Špidlově rezignaci kvůli neúspěchu strany v eurovolbách v roce 2004 vládu vedl Stanislav Gross a po něm od dubna 2005 Jiří Paroubek. Ten ale zejména v posledních měsících nebral ve Sněmovně často ohledy na své koaliční partnery a řadu návrhů prosadil s podporou komunistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…