Před 60 lety byl odhalen Stalinův pomník v Praze, vydržel 7 let

30.04.2015 10:18

Nedlouho vydržel monumentální pomník sovětského vůdce Josifa Vissarionoviče Stalina na pražské Letné. Českoslovenští komunisté si s touto poctou své modle, jejíž stavba byla zahájena v roce 1949, dali načas a odhalili ji až 1. května 1955. Bylo to takříkajíc s "křížkem po funuse". Éra uctívání diktátora, který zemřel v roce 1953, se nezadržitelně blížila ke konci. V únoru 1956 totiž odsoudil Stalinův nástupce Nikita Chruščov na 20. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu kult Stalinovy osobnosti a Stalin se postupně stal osobou nevhodnou k uctívání.

Před 60 lety byl odhalen Stalinův pomník v Praze, vydržel 7 let
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V gruzínském městě Gori, rodišti Josifa Stalina

"Fronta na maso", jak se pomníku, který zobrazoval Stalina s osmičlenným zástupem, nelichotivě, ale trefně říkalo, byla dílem sochaře Otakara Švece, podstavec a úpravu okolí navrhl architekt Jiří Štursa spolu s manželkou Vlastou. Obrovské, 15,5 metru vysoké sousoší na téměř stejně vysokém podstavci, přišlo na tehdy závratnou sumu 140 milionů korun. Pomník vážil celkem 17.000 tun a aby se nesesunul do Vltavy, bylo pod ním vybudováno rozlehlé železobetonové podzemí. 
   
Počátkem 60. let komunisté rozhodli o odstranění pomníku. Jelikož rozebrání by bylo drahé, měl být odstřelen. To se také stalo, žulový obr postupně padl v říjnu a listopadu 1962. Jeho podstavec ovšem zůstává na místě a dodnes se uspokojivě nevyřešilo, co s ním. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…